USA åbner op for dansk oksekød
De amerikanske myndigheder har nu stillet forslag om at åbne markedet for europæisk kød, som stort set har været udelukket fra USA siden 1997.
Fredag sendte de amerikanske myndigheder i form af Department of Agriculture's Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) et forslag i 60 dages offentlig høring om, at USA frem over skal følge World Organization for Animal Healths (OIE) regler for import af kalve- og oksekød.
Dermed er USA kun få skridt fra at blive åbnet op for første gang siden 1997, hvor man tog konsekvensen af de mange skandaler med kogalskab – eller Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) – ved at lukke drastisk ned for importen.
- Det er altid positivt med markedsadgang. Flere lande uden for EU åbner for oksekødet, og USA er et vigtigt skridt, hvis det kan lykkes, siger handelspolitisk direktør Jan Laustsen i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer til Jyllands-Posten.
USA svarer til afgørende accept
Danmark eksporterede sidste år oksekød for 2,6 mia. kr., hvoraf 88 procent gik til de andre EU-lande. Den største aftager uden for EU var Rusland.
Nu er håbet, at USA kan blive en vigtig faktor for dansk oksekødseksport.
- Eksporten af oksekød sker især til EU-lande, men afsætningen til tredje lande spiller igen en større rolle, og især Rusland er i den sammenhæng blevet en vigtig aktør. Hvis vi får USA med på listen, har vi fået endnu en afgørende accept på verdensmarkedet. Tiden må så vise, om det giver kommercielle muligheder i større skala, siger Jan Laustsen.
Afdæmpet optimisme hos Danish Crown
Hos Danish Crown udgør oksekød 3,9 mia. kr. af den samlede omsætning på 52 mia. kr., svarende til knap 8 procent.
Her siger chef for oksekødsdivisionen, Lorenz Hansen, at man følger udviklingen nøjes, men at man dog ikke i første omgang forventer et boom i salget til USA, hvis markedet der åbner sig igen.
Det amerikanske forbrug af oksekød har i de sidste 10 år ligget nogenlunde stabilt på omkring 12 mio. ton.
Ifølge Daily Livestock Reports og USDA toppede forbruget i 1999 og har det seneste år været på vej ned. Således lyder prognosen, at amerikanerne i 2012 vil spise 12 procent mindre rødt kød og fjerkræ end for bare fem år siden.