23948sdkhjf

Klumme: Turen til svigerfar, der kostede 700.000 kroner

Hvordan undgår du beskatning af fri bil? Advokat Mie Skjelbo Nielsen fra Hovmøller & Thorup giver her et indblik i reglerne på området.
Klumme af Mie Skjelbo Nielsen, advokatfuldmægtig, Advokatfirmaet Hovmøller & Thorup

I avisen Nordjyske blev følgende historie bragt i en artikel den 7. marts 2012:

En direktør fra Nordjylland er blevet stoppet af Skat i en Volvo firehjulstrækker på gule plader tilhørende selskabet. Direktøren kørte ved en motocrossbane ved Hjørring med en stor trailer og skulle derfra videre til svigerfar. Direktørens søn kører motocross.

Direktøren forklarede, at han skulle ordne et toilet på banen, og derefter aflevere traileren hos sin svigerfar, der skulle låne denne. Såvel motocrossbanen, som svigerfar, har efterfølgende modtaget en faktura, idet direktøren senere forklarede, at svigerfaren skulle leje traileren.

Direktøren kunne ikke dokumentere, at kørslen ikke var privat og blev beskattet af værdien af fri bil – ikke blot for indeværende år, men også for tidligere år, hvor han havde haft bilen til rådighed. Sagen har været behandlet i Skatteankenævnet, i Landsskatteretten, i Byretten og i Landsretten.

Kan det virkelig koste kr. 700.000,00?
Skat har mulighed for at genoptage en persons skatteansættelse tilbage i tiden. Indtil 1. maj 2012 har Skat mulighed for at ændre skatten for 2008, 2009, 2010 og 2011. Efter 1. maj 2012 er indkomståret 2008, som udgangspunkt forældet.

Hvis man for eksempel har haft en gulpladebil til rådighed siden 1. januar 2008, og Skat i december 2011 har taget dig i at køre privat i bilen, da kan Skat, hvis du ikke kan dokumentere, at du ikke har kørt privat i bilen – som det skete med den uheldige direktør – beskatte dig af værdien af fri bil i indkomstårene 2008-2011.

Omkostningsgodtgørelse
Når det i avisartiklen er udlagt sådan, at det alt i alt kom til at koste skatteyderen kr. 700.000,00 i skat, og advokatudgifter at køre i bilen, skal dette nok tages med et gran salt.

Det skyldes, at fysiske personer, der fører en skattesag mod Skat, får dækket 50 procent af sine udgifter til sagkyndig bistand samt pålagte sagsomkostninger af Staten, selvom sagen tabes.

Det betyder, at hvis direktøren har fået en regning fra sin advokat på eksempelvis kr. 150.000,00 for førelse af sagen, og er dømt til at betale eksempelvis kr. 50.000,00 i sagsomkostninger til Skat, i alt kr. 200.000,00, da vil han få refunderet kr. 100.000,00 fra Staten.

Selvom det altså blev rigtig dyrt for direktøren, er beløbet på kr. 700.000,00 altså nok lige i overkanten.

Hvordan undgår du beskatning af fri bil?
Reglerne om beskatning af fri bil afhænger af flere ting, og man skal holde tungen lige i munden.

Hovedreglen er, at hvis din arbejdsgiver stiller en bil til rådighed for dig til privat kørsel, skal du beskattes af værdien af fri bil – uanset om du kører i bilen eller ej.

Specialindrettede biler:
For specialindrettede biler, eksempelvis varebiler, der er indrettet med fastmonterede hylder, som anvendes til transport af værktøj og/eller andre materialer, og som ikke reelt udgør et egnet alternativ til en privat bil, gælder særlige regler.

I disse biler kan der som udgangspunkt køres mellem hjem og arbejde, uden at dette udløser beskatning af fri bil. Særligt indrettede varebiler må endvidere i begrænset omfang anvendes til privat kørsel i øvrigt, altså ud over kørsel mellem hjem og arbejde, hvis dette sker i tilknytning til en erhvervsmæssig kørsel, og ikke overstiger 1.000 km på et år.

For så vidt angår gulpladebiler, der ikke kan anses som specialindrettede, skelnes der mellem om din arbejdsgiver har fratrukket momsen ved anskaffelsen eller ej.

Biler på gule plader, der ikke er specialindrettede, men hvor momsen er fratrukket:
Hvis din arbejdsgiver har fratrukket momsen ved anskaffelsen, er det efter momsreglerne ulovligt at køre i bilen privat. Derfor gælder der i disse situationer en formodningsregel om, at der ikke må køres privat i bilen, hvorfor der ikke skal føres kørebog.

Nogle former for kørsel, som normalt opfattes som private, er dog lovlig kørsel efter Momsloven, og udløser ikke beskatning. For at reglerne ikke skal være lige til, er der forskellige definitioner af begrebet lovlig kørsel efter Momsloven alt afhængig af bilens totalvægt.

Kørsel i bilen, som ikke er lovlig efter momsloven, medfører at den ansatte skal beskattes af værdien af fri bil, og at arbejdsgiveren skal betale moms af bilen.

Biler, hvor momsen ikke er fratrukket ved anskaffelsen:
Hvis din arbejdsgiver ikke har fratrukket momsen ved anskaffelsen, enten fordi der er tale om en bil på hvide plader eller fordi den skal anvendes privat, skal man være opmærksom på, at Skat har fokus på disse biler.

Kørsel i firmabil mellem hjem og arbejde er privat kørsel. Dette gælder også, selvom bilen bliver brugt til kørsel til og/eller fra bopælen i forbindelse med erhvervsmæssig kørsel. Skat har dog udtalt, at hvis en ansat undtagelsesvist, dvs. op til 25 gange om året, kører mellem arbejdsgiverens adresse og den sædvanlige bopæl, udløser kørslen ikke beskatning, hvis:

• bilen udelukkende skal bruges erhvervsmæssigt den efterfølgende dag,
• den ansatte i øvrigt er afskåret fra at bruge bilen privat (fraskrivelseserklæring) og
• der føres kørselsregnskab.

Ansatte med kundeopsøgende arbejde:
Endelig gælder der særlige regler for ansatte med kundeopsøgende arbejde. Disse personer må gerne anvende firmabilen til kørsel mellem hjem og arbejdspladsen, hvis blot denne kørsel højst forekommer én dag om ugen eller 60 gange inden for en løbende 12 måneders periode.

I sådanne situationer gælder derfor en formodning for, at kørslen er i overensstemmelse med 60-dages reglen, og at bilen ikke er stillet til rådighed for privat anvendelse, selv om bilen står på den skattepligtiges bopæl.

Søg rådgivning
Som det formentligt fremgår af ovenstående, er reglerne om den skatte- og momsmæssige behandling af biler temmelig komplicerede. Det anbefales derfor, at du søger rådgivning hos din advokat eller revisor herom – og at du lader være med at køre privat i en bil, som ikke må bruges til privat kørsel!

Hvis det alligevel går galt og du modtager et brev fra Skat, bør du kontakte din advokat. Mange advokater kan hurtigt give dig et indtryk af, om det kan betale sig at klage over Skats afgørelse. Husk, at Staten dækker 50 procent af dine udgifter til førelse af en skattesag, hvis du taber sagen. Hvis du vinder sagen eller får medhold i overvejende grad betaler Staten 100 procent af dine omkostninger til førelse af sagen. Hos flere advokater kan du få en gratis procesvurdering af din sag.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078