23948sdkhjf

Vi ser stort på salt

De seneste års fokus på at undgå fedt og sukker i maden har bevirket, at de færreste tænker over indtaget af salt, som stadig er alt for højt.
Fire ud af fem danskere styrer ikke uden om saltholdige fødevarer, når de køber ind. Og næsten lige så mange gør ikke noget nævneværdigt for at sænke saltforbruget.

Det viser nye tal fra FDB Analyse, som også afslører, at hver femte dansker ofte eller altid salter maden uden først at have smagt på den.

Saltforbruget er problematisk, fordi den gennemsnitlige dansker spiser for meget salt hver dag og dermed udsætter sit helbred for unødige risici.

En kompliceret proces
Af samme grund har blandt andre Landbrug & Fødevarer, Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen og andre interesseorganisationer dannet et nyt partnerskab, som har til formål at reducere danskernes indtag af salt.

- Fødevareerhvervet er fokuseret på at fremme folkesundheden, og mejeri- og kødbranchen har i flere år arbejdet med at reducere saltindholdet. Saltpartnerskabet tager skridtet videre, hvor producenterne frivilligt kigger på mulighederne for lavere saltindhold i alle typer produkter. Det er en kompliceret proces, da produkterne stadig skal leve op til krav til fødevaresikkerheden og til kundernes krav til smag og konsistens. Det er nødvendigt med forsigtige nedjusteringer af saltindholdet og en tilvænningsperiode. Hvis forbrugerne fravælger de saltreducerede varer, eller selv drysser mere salt på middagsmaden, opnår vi jo ikke nogen sundhedsgevinst, siger Morten Damkjær Nielsen, fødevarechef i Landbrug & Fødevarer, til FoodCulture.dk.

Spiser næsten dobbelt så meget
Sundhedsansvarlig hos FDB, Joan Preisler, bifalder initiativet.

- Vi spiser næsten dobbelt så meget salt, som vi burde, og alligevel viser vores analyse, at 66 pct. mener, de får tilpas med salt. Et drys salt på ægget virker jo harmløst, og 10 g. salt lyder måske ikke af meget. Men hvis saltindtaget blev sænket med bare 3 g vil ca. 1.000 dødsfald kunne undgås årligt. Der er brug for bedre oplysning omkring salt, siger Joan Preisler.

Fedt og sukker tager fokus
Anbefalingen er, at mænd højst spiser 7 gram salt hver dag, mens kvinder skal nøjes med 6 gram. En gennemsnitlig mand spiser dog 10-11 gram dagligt, mens tallet for kvinder ligger på 8-9 gram.

Det er dog de færreste, der kender til disse grænser.

- Det er ikke helt til at vide, hvorfor vi ikke fokuserer på salt, men én af årsagerne kan være, at de nyeste kostråd fra 2005 ikke satte fokus på salt, men i stedet på fedt og sukker. Det har været samme historie i medierne, hvor fedtskat og sukkerafgift har fyldt meget. Desuden kan et stort saltindtag kan ikke ses på vægten, og samtidig får vi langt størstedelen af vores salt gennem forarbejdede fødevarer, hvor saltet er "skjult, siger Joan Preisler.

Pointer fra FDB’s analyse:

”Hvor ofte kigger du efter saltindholdet på de forarbejdede fødevarer, du køber?” Mere end hver anden kigger aldrig.

”Er der fødevarer, du undgår at spise, fordi de indeholder meget salt?” De fleste (77 pct.) siger nej.

”Har du gjort noget for at reducere dit saltforbrug?” Tre ud af fire svarer nej.

”Hvor mange gram salt, tror du, det anbefales, at en voksen maksimalt spiser om dagen?” Kun hver tiende voksne dansker kender den anbefalede saltmængde.

”Hvor ofte salter du et varmt måltid, inden du smager på det?” Fire ud af ti salter aldrig maden, før de har smagt på den.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093