23948sdkhjf

Klumme: Hygiejne er fællesnævner

Der er mange forhold i et produktionsanlæg, der har indflydelse på, om det er muligt at producere en fødevare, så den både kvalitets- og fødevaresikkerhedsmæssigt lever op til forventningerne.
Af Annette Baltzer Larsen, FORCE Technology

I det store og hele er det hygiejnen, der er fællesnævneren – men de afledte emner, der skal få hygiejnen i en produktion til at gå op i en højere enhed, er meget forskellige.

Hygiejneforholdene i produktionsanlægget er i høj grad bestemt af driftsforholdene, herunder også rengøringsprocesser, det hygiejniske design, valgte materialer samt i høj grad også hvilke krav/specifikationer, der er fastsat til f.eks. svejsninger og materialer.

Mange virksomheder er ikke klar over konsekvenserne, når man ikke fastsætter krav til f.eks. svejsninger og materialer – udledt af dette er der rigtig mange virksomheder, der ikke har nogle specifikke krav. Virksomheden finder først ud af konsekvenserne, når anlægget er opsat, og de første problemstillinger er kommet.

Det er vigtigt, at der ved projektering af anlægget eller ved udvidelser af eksisterende anlæg, tages stilling til materialespecifikationer. Hvordan ønsker man f.eks. at anlæggets ”medfødte” korrosionsbestandighed skal være og hvad med svejsningerne ? Er anlægget ikke ”født” til at kunne klare f.eks. de rengøringskemikalier, der anvendes i en given produktion, vil anlægget korrodere i løbet af kort tid. Dette giver en dårligere hygiejne i anlæggets levetid, som på grund af korrosion er noget kortere end ellers forventet. Dårlige svejsninger ses ofte som en kilde til dårlig hygiejne, hvor der på grund af dårlige svejsninger opbygges biofilm. Korrosion vil altid give en dårligere produktionshygiejne.

Biofilm vil altid dannes under produktionen, men er ovenstående forhold ikke optimeret, vil dannelsen af biofilm blive for udtalt, og kontamineringen til produkterne vil derfor blive for kraftig. Herved vil de kvalitetsmæssige – eller fødevaresikkerhedsmæssige problemer opstå.

Idet dannelsen af biofilm altid er et issue for en fødevareproducerende virksomhed, er det vigtigt at have optimerede rengøringsprocesser. Derfor er en gennemgribende validering af rengøringsproceduren overordentlig vigtig.

FORCE Technology afholder d. 30. – 31. maj 2012 et kursus om ”Fødevaresikkerhed og rustfrit produktionsudstyr”. Det er absolut ikke ”kun” fødevarevirksomheder (ansvarlige for produktion, konstruktions- og vedligehold samt kvalitet), der kan have interesse i disse emner. Personer med en rådgivnings- , tilsyns- eller udviklingsfunktion vil også få stor glæde af at få udvidet ”videns-horisonten”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078