Tobis-kvote: Arbejdspladser og eksport er på spil
Meget tyder på, at de ekstraordinært lave tobiskvoter fastholdes og det kan få fatale konsekvenser for både arbejdspladser og eksport.
Men det er simpelthen en fejl , siger formanden for FF Skagen, Jens Borup. Og nu lufter medlem af Europa-Parlamentet, Ole Christensen, muligheden for, at sagen ikke afsluttes endnu.
- De har jo sænket kvoterne fra over 330.000 ton sidste år og nu er der kun på 23.000 ton. Et eller andet må være gået galt. Der er sørme meget på spil – der gælder både arbejdspladser og en milliardeksport. Så det er noget, der betyder meget, siger Ole Christensen, der har fiskeripolitik som speciale i Europa-Parlamentet, til TV2/Nord.
Vi skal til at gøre noget
Både biologer og fiskere er enige om, at der findes rigeligt med tobis i havet. Modsat fiskerne mener biologerne dog, at der er for få unge fisk til, at bestanden kan sikres også i fremtiden.
Og mens fiskerne opfordrer til, at både holdning og data ændres, åbner Ole Christensen en dør på klem for fiskerne.
- Kræves der flere penge til de videnskabelige undersøgelser, så ikke alt bliver baseret på forsigtighedsprincippet, så skal vi til at gøre noget. Med hensyn til naturen, så kan det gå op og ned. Men vi skal altså til at have nogle klarere analyser fra biologernes side, siger han.
Arbejdsløse fiskere
- Det er en katastrofe for fabrikken. Vi mister over halvdelen af vores omsætning i år, siger Peter Jensen, administrerende direktør for Hanstholm Fiskemelsfabrik, til dr.dk/P4/Nordjylland ved udsigten til en minimeret tobiskvote.
Her kan de 35 ansatte se frem til at gå på arbejdsfordeling og efteruddannelse. Og på fiskemelsfabrikken Triple Nine i Thyborøn forventer man at køre på halv kraft, ind til fiskeriet efter brisling starter i september.
Den endelige afgørelse fra EU ventes at være truffet 17. maj.