Høj mælkekvalitet i fremtidens malkesystemer
Konsortiet vil udvikle nye analysemetoder og early-warning systemer, der skal øge mælkekvaliteten i dagens malkesystemer og bidrage til innovativ udvikling af fremtidens malketeknologi.
De automatiske malkesystemer øger desværre risikoen for kvalitetsbrist i mælken, som skyldes termoresistente kim og frie fedtsyrer. Termoresistente kim er bakterier, der overlever varmebehandlingen på mejerierne, mens frie fedtsyrer kan give mælken en harsk smag.
Begge kvalitetsbrist opdages først på mejerierne. Det resulterer i unødvendigt spild og manglende kapacitetsudnyttelse, hvilket påvirker udnyttelsen af mælkeråvaren og dermed det økonomiske potentiale for både mejerier og mælkeproducenter.
Det overordnede formål med FUTUREMILQ er at udvikle teknologier og koncepter, der kan sikre en fremtidig høj råvarekvalitet fra eksisterende og kommende automatiske malkesystemer.
Der sættes fokus på minimering af frie fedtsyrer og termoresistente kim. Formålet med konsortiet er bl.a. at skabe ny viden om frie fedtsyrer i mælk, at udvikle nye metoder til måling af kvalitetsforringende fedtsyrer, at udvikle en hurtig metode til analyse af specifikke kimtyper i mælk og at udvikle monitoreringsmetoder og early warning-systemer, der kan sikre en høj kvalitet på mælkeråvaren.
I konsortiet samarbejder 10 væsentlige virksomheder og 3 forsknings- og vidensinstitutioner om en nyskabende koordineret indsats, hvilket sikrer effektiv videnspredning til virksomhederne inden for dansk mælkeproduktion og dens følgeindustri.
Budget: 23,2 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 10,6 mio. kr.
Konsortiets deltagere
Virksomheder: Arla Foods amba, Lely Scandinavia, DeLaval A/S, S.A.Christensen, Merlin Malkeservice ApS, ADA Rustfri Industri A/S, Foss Analytical A/S, Eurofins Steins Laboratorium A/S, Videncentret for Landbrug, Kvæg, Malkebedrifter
Forskningsinstitutioner: Aarhus Universitet
Videnspredningsparter: AgroTech A/S, FORCE Technology
Øvrige parter: Registrering og YdelsesKontrol(RyK)
Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation