23948sdkhjf

Høje priser skabte ny rekord for mejerieksporten

I 2021 blev der eksporteret danske mejeriprodukter for det hidtil højeste beløb: 21,08 milliarder kroner. Rekorden blev sat til trods for, at der var mindre mælk til rådighed, skriver mejeri.dk.

Frem til sommeren 2021 pegede ikke meget i retning af ny rekord for den danske mejerieksport. Tværtimod lå eksportværdien væsentligt under de foregående år, blandt andet fordi mejerierne havde svært ved at afsætte deres dyre oste til den internationale foodservicesektor på grund af coronapandemien. Det blev der imidlertid rettet op på hen over efteråret.

- Fra august og resten af året steg eksportværdien hver måned med mellem 10 og 20 procent, så vi er endt med en samlet eksportværdi på 21,08 milliarder kroner, fortæller chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen.

Den hidtidige rekord er fra 2018, hvor der blev eksporteret mejeriprodukter for 21,01 milliarder kroner.

I 2020 betød udbruddet af corona ifølge Danmarks Statistik, at eksporten endte på 19,9 milliarder.

Rekorden for 2021 skal ses i lyset af, at mælkeindvejningen var svagt nedadgående i andet halvår. Den faldende mælkeproduktion var ikke kun et dansk fænomen.

- De stærkt stigende priser på mejeriprodukter hen over efteråret skyldes blandt andet, at det globale udbud af mælk er faldet, samtidig med at efterspørgslen har været stabil – ikke mindst fordi Kinas import af mejeriprodukter har været rekordhøj, forklarer Niels Ole Nielsen.

Fremgang for ost


Ost er det absolut vigtigste produkt for mejerieksporten, da det udgør mere end 50 procent af den samlede eksportværdi. I 2021 blev der således eksporteret ost for 11,02 milliarder kroner, mens de tre øvrige produktkategorier, smør, pulverprodukter og konsummælksprodukter, tilsammen havde en værdi på 10,06 milliarder, nævner mejeri.dk.

- Ost har altid været den afgørende spiller på eksportområdet. Derfor har det stor betydning, at eksportværdien for ost steg med fem procent i 2021, siger Niels Ole Nielsen til mejerimediet.

Eksportværdien af smør steg med 11 procent, mens pulverprodukter faldt med tre procent.

Ser man på konsummælksprodukter er eksportværdien ganske vist også gået kraftigt frem, men det skyldes primært en stor øgning i eksporten af engrosmælk – altså mælk til videreforarbejdning.

Eksporten til de danske mejeriers vigtigste markeder gik – med undtagelse af Storbritannien – frem i 2021. Eksempelvis steg eksporten til det suverænt største marked, Tyskland, med 13 procent til 3,64 milliarder kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093