23948sdkhjf

Hjælp til at håndtere madspild

Storkøkkener og restauranter i Norge, Sverige, Finland og Danmark kasserer 456.000 tons mad om året. Nordisk Ministerråd giver i en ny rapport vejledende hjælp til branchen.
Rapporten er udarbejdet af den nordiske gruppe for affaldsforebyggelse og er baseret på tidligere undersøgelser og en spørgeskemaundersøgelse i de fire lande fra januar 2012.

I resultatet af spørgeskemaundersøgelsen medregnes kun den mad som man rent faktisk kunne have spist, ikke kartoffelskræller og dyreben. Mængden af mad som kasseres i storkøkkener er sandsynligvis endnu større end rapporten angiver. Supper, saucer og drikkevarer skylles for eksempel ud i afløbet Mad som bliver hentet i restauranten er heller ikke medregnet.

– Hidtil har debatten først og fremmest handlet om det unødvendige madspild i husholdningerne, men restaurant- og storkøkkenbranchen har en betydning, siger sagsbehandler hos Naturvårdsverket i Sverige, Sanna Due. Danske og finske undersøgelser viser at en stor del af maden i restauranter og storkøkkener bliver kasseret. Det drejer sig både om det der kasseres ved tilberedningen og behandlingen i køkkenet, og det som gæsterne levner, afslutter Sanna Due.

Praktiske tips i vejledningen
Det er muligt at mindske madspildet. Flere restauranter og storkøkkener er allerede kommet langt med dette arbejde. Men der skal gøres mere. I forbindelse med rapporten udkommer også en vejledning som skal hjælpe branchen med at mindske madaffaldet. Den indeholder praktiske tips som eksempelvis:

- Lav en menu hvor de friske råvarer kan bruges i flere forskellige retter.
- Brug resterne til supper, saucer og grønsagsbouillon.
- Tilbyd store og små portioner med eller uden prisforskel.

De nordiske lande har en ambition om at Norden skal være en foregangsregion på miljøområdet og at erfaringer skal deles med andre. Grøn økonomi og ressourceeffektivitet står højt på dagsordenen i det nordiske samarbejde generelt, og udgør også et af hovedpunkterne i det norske formandskabsprogram for Nordisk Ministerråd i 2012.

Nordisk Affaldsgruppes bidrag til dette er at fokusere på forebyggelse af affald, materialeeffektivitet og at undgå genanvendelse af materialer som indeholder farlige stoffer. Gruppen består repræsentanter for myndigheder fra alle de nordiske lande samt Færøerne, Grønland og Åland og har flere faggrupper under sig, blandt andet den nordiske gruppe for affaldsforebyggelse.

Find guiden her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078