Frugtspild i millionklassen
Hvert år rådner frugt for 50 mio. kr. op i de danske haver, viser en ny beregning foretaget for FoodCulture.dk af Landbrug & Fødevarer.
- Det er et ærgerligt spild, som især i lyset af den økonomiske krise betyder penge lige ud af vinduet, eftersom danskerne køber æbler i butikkerne i stedet for at udnytte deres egne, siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
Brug de sociale medier
Han estimerer, at der produceres omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.
- Har man ikke selv tid eller overskud til at plukke den gode frugt i sin have, bør man anvende sociale medier som Facebook eller Twitter til at aktivere sit netværk og invitere vennerne til at plukke æblerne, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
- Der er synd, at så mange af os i butikkerne er nødt til at købe æbler, som i værste fald er fløjet hele vejen fra Chile eller New Zealand, alt imens vi har egne danske æbler i baghaven, som ikke bliver brugt. Sidste år udsendte vi flere opråb i pressen, hvilket medvirkede til, at flere danskere plukkede frugt fra egne haver og hjalp naboerne til at få plukket deres. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgerne, så de kan udnytte deres frugt.
Marken er mejet...
Dog udgør frugtspildet i danskernes privathaver ikke den samme form for madspild, som f.eks. finder sted i detailhandlen, eftersom frugtspildet indgår i naturens kredsløb og er til gavn for vilde dyr.
Mads Hansens danske folkevise fra 1868 ”Marken er mejet” påpeger klogt: ”Riv nu marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt.”
Og det gælder ikke kun i marken men såmænd også under æbletræet. Nedfaldsæbler er vigtige fødekilder for fugle og gnavere.