23948sdkhjf

Bedre rødvin – og sundere køer

Ved at se på DNA i rødvin kan forskere finde frem til hvilke mikroorganismer, der er ansvarlige for den gode smag.
Mange fødevarer, herunder vin, brød, øl, mejeriprodukter samt ensilage (foder til kvæg), laves ved fermentering – en proces, hvor mikroorganismer nedbryder organisk materiale og danner nye stoffer.

Kvaliteten af fødevarerne afhænger i høj grad af hvilke mikroorganismer, der har medvirket til denne fermentering. Ved at tilsætte kendte, veldokumenterede mikroorganismer, kan man styre processen, så rødvinen smager bedre, og køernes mad bliver sundere, så de leverer mere mælk.

Alle mikroorganismer indeholder arvemateriale (DNA). Idéen i projektet er at undersøge indholdet i DNA´et i mange prøver, fra for eksempel vin, og herved identificere de mikroorganismer, der i vinen er ansvarlige for den gode kvalitet. Med den viden kan forskerne udvikle såkaldte starterkulturer, der sætter gang i en styret fermenteringen af fødevarer.

En del af grundstammen
Projektdeltagerne bidrager alle med deres kernekompetencer. Chr. Hansen har ekspertisen inden for brug og produktion af starterkulturer til fermentering af vin og ensilage.

- Grundstammen i vores virksomhed er viden om fermenteringsprocesser. Vi får nu muligheden for at se, og ikke mindst dokumentere, hvordan enkelte bakterier kan forbedre kvaliteten af vores fødevarer. Vi glæder os til samarbejdet med DTU og Københavns Universitet om en ny og effektiv metode til udvikling af starterkulturer til vin og ensilage, siger Esben Laulund, Senior Vice President for Innovation, Cultures & Enzymes Division, Chr. Hansen.

Københavns Universitets Center for Geogenetik kommer med deres store viden inden for oprensning og sekventering af arvemateriale fra vanskelige prøver.

- På Center for Geogenetik er vi vant til at arbejde med svært tilgængeligt arvemateriale. Vi forsøger i mange projekter at finde DNA fra mikroorganismer som årsag til sygdomme. Vi ser frem til at kunne oprense arvemateriale fra de mikroorganismer, der laver afgrøder til ensilage – og da ganske særligt til at arbejde med de bakterier og svampe, der kan forbedre den rødvin, vi drikker, siger Lars Nielsen, professor, Center for Geogenetik, Københavns Universitet.

Vil forbedre det, vi sætter pris på
Center for Biologisk sekvensanalyse på DTU er blandt verdens førende inden for analyse af arvemateriale fra sammensatte prøver og kan beregne meget store mængder data.

- Vi har i flere år beskæftiget os med metagenomsekvensanalyser i beskrivelsen af, hvad mikroorganismerne gør i forskellige miljøer - på havbunden ved nordpolen, i ørkenen eller i menneskers tarm. Det bliver spændende at bruge vores redskaber til at forstå, hvordan styret fermentering kan gøre vores fødevarer bedre. Med koblingen af den nye sekventeringsteknologi og vores supercomputer kan vi analysere de milliarder af DNA fragmenter, som dette projekt kommer til at generere. Målet er at forbedre det, som vi sætter mest pris på - vin og mælk, siger Thomas Sicheritz-Ponten, professor i metagenomics på DTU.

Projektets titel: Food Genomics
Budget: 12 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 6 mio. kr.
Varighed: 3 år

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081