23948sdkhjf

Laserlys giver styr på fødevarerne

Forskere og virksomheder går sammen om at udvikle en ny teknologi, der med laserlys hurtigt og billigt kan analysere indholdet i fødevarer helt ned i de molekylære detaljer.
Det ny forskningsprojekt, Light & Food, skal i sidste ende stå med et helt nyt og revolutionerende instrument, som på afstand og på et øjeblik kan analysere fødevarer. Det nye apparat er så fleksibelt, at det kan betale sig at placere det fx i mejeriernes produktionslinjer.

Light & Food er baseret på, at alle molekyler absorberer infrarødt lys efter helt unikke mønstre. Med en præcis måling af et stofs infrarøde absorption kan man afsløre, hvilke molekyler stoffet indeholder. Analysemetoden kaldes infrarød spektroskopi, og forskningssamarbejdet skal nu udvikle næste generation af metoden. I dag foretages den slags analyser kun som stikprøver i store apparater i laboratorier; i fremtiden vil man kunne måle og analysere stoffet på stedet.

Styrker bånd til R&D-miljøer
Bag den nye teknologi gemmer sig en ny type laser baseret på optiske fibre. Laseren kan udsende et infrarødt lys, der er 100.000 til en million gange kraftigere end konventionelle infrarøde lyskilder. Laseren er udviklet i et tidligere Højteknologifondssamarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU Fotonik og NKT Photonics A/S. De har nu udvidet holdet med forskere fra Københavns Universitet og FOSS Analytical A/S.

- Med dette samarbejde vil FOSS kunne være med til at udvikle en ny spændende teknologi, som kan åbne vejen for applikationer, der er svært tilgængelige med vores nuværende løsninger. Derudover er projektet med til at styrke vores bånd til førende danske R&D miljøer, udtaler Senior Scientist Thomas Nikolajsen fra FOSS.

- Danmark har i mange år været foregangsland for at bruge spektroskopi, atomfysikernes og astronomernes værktøj, til avanceret kvalitetskontrol af fødevarer og fødevareprocesser. Nu vil vi udvikle et second generation instrument, der kan overvåge fødevareproduktion med en hidtil uset detaljeringsgrad, til gavn for industrien og forbrugerne, siger professor Søren Balling Engelsen fra Kvalitet & Teknologi/FOOD på Københavns Universitet.

Praksis og viden kombineres
Der er en række videnskabelige og ingeniørmæssige udfordringer, der skal overvindes i projektet, bl.a. er lyskilden så kraftig, at man risikerer at stege prøverne i stedet for at analysere dem. De involverede parter forventer at udvikle og dermed få adgang til nye målemetoder og –teknikker i løbet af de næste 4 års tætte samarbejde.

- Det er, når viden og forskning kombineres med praksis og kunnen, at vi udnytter samarbejdet mellem Universiteter og Industri optimalt, siger professor Søren Keiding fra iNANO og Institut for Kemi på Aarhus Universitet, projektleder i Light & Food.

Projektets titel: LIGHT & FOOD
Budget: 30 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 15 mio. kr.
Varighed: 4 år

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095