23948sdkhjf

Bryggerierne er rystede over ny pantafgift

Miljøministerens nye lovforslag er både i strid med regeringens egen politik, skadelig for miljøet og uden fortilfælde i EU, lyder kritikken fra Bryggeriforeningen.
Emballage som juicekartoner og ketchupflasker skal fremover fritages for afgifter, mens de dåser og flasker, som indgår i det danske pantsystem, skal pålægges en ekstra afgift.

Det bliver konsekvensen af to forslag, som regeringen i øjeblikket arbejder ud fra. For mens det er meningen, at regeringen årligt skal undvære 460 mio. kr. ved at afskaffe den vægtbaserede emballageafgift, ønsker miljøminister Ida Auken (SF) at overføre 270 mio. kr. fra Dansk Retursystem til statskassen i perioden fra 2015-2019.

Miljøministerens lovforslag, der blev fremsat tirsdag i sidste uge, er i dag til første behandling i Folketinget, hvilket vækker hovedrysten hos bryggerierne, som i dag ejer og driver pantsystemet i fællesskab.

- Vi ser på lovforslaget med stor forundring. Det giver simpelthen ingen mening, at regeringen ønsker at afgiftsfritage emballage, der ender som husholdningsaffald, mens man samtidig opretholder den volumenbaserede afgift og derved straffer et pantsystem, hvor emballagen bliver indsamlet og genbrugt på den miljømæssigt mest hensigtsmæssige måde, siger Knud Loftlund, afdelingschef i Bryggeriforeningen, til Food Supply.

Intet overskud at tage af
Vicedirektør i Miljøstyrelsen, Claus Torp, kan ikke genkende kritikken.

- Vi forventer ikke, at det bliver dyrere for forbrugerne, at Dansk Retursystem skal aflevere nogle af de pantmidler, der ikke bliver indløst og udbetalt. Med hensyn til afskaffelse af den vægtbaserede emballageafgift, så rammer det hverken genbrug af flasker eller genanvendelse af drikkevare-emballager, men imødekommer erhvervslivet ved at afskaffe en afgift, som det syntes er meget bøvlet, forklarer han.

Knud Loftlund understreger da også, at det ikke er planerne om at afskaffe den vægtbaserede emballageafgift, der er en torn i øjet på Bryggeriforeningen, selv om det ikke umiddelbart vil komme foreningens medlemmer til gode.

- Det er helt fint, at man fjerner en afgift fra erhvervslivet. Vi mener bare, at regeringen burde tage konsekvensen og sige, at hvis det her skal have en miljømæssig effekt, så burde man først og fremmest fjerne afgiften på emballage, der genbruges, siger Knud Loftlund med henvisning til, at Dansk Retursystem hvert år indsamler 800 mio. flasker og dåser.

Det koster årligt 426 mio. kr. at drive pantsystemet, som finansieres med 120 mio. kr. fra skrotindtægter og 133 mio. kr. i ikke-indløst pant. De sidste 173 mio. kr. bidrager bryggerierne selv med gennem et såkaldt indsamlingsgebyr, så miljøministerens lovforslag vil altså fungere som en ren ekstraudgift til bryggerierne.

- Pantsystemet drives på non-profit basis, så der er ikke noget overskud at tage pengene fra. De materialer, man indsamler, giver en indtægt i form af skrotværdien samt en anden indtægt i form af den ikke-indløste pant. Det er penge, som i dag er med til at finansiere pantsystemet. Med det nye lovforslag tager regeringen en del af de penge, mens de efterlader de samme udgifter, som der hele tiden har været, siger Knud Loftlund, som føler, at bryggerierne bliver straffet, selv om de hele tiden har gjort præcis, som politikerne ønsker.

Strittende lovforslag uden mening
Ifølge Bryggeriforeningen vil lovforslaget både bryde med regeringens eget ”forurener betaler”-princip samt være uden fortilfælde i de andre europæiske lande med pant- og retursystemer, hvor de ikke-indløste pantmidler får lov at blive i pantsystemet, som de dermed ubeskåret medfinansierer.

Endelig ærgrer Bryggeriforeningen sig over, at en ny afgift vil forsinke muligheden for at investere i og modernisere pantsystemet, ligesom det vækker forundring, at bryggerierne med lovforslaget kommer til at betale en miljøafgift tre gange for den samme emballage i form af emballageafgiften, indsamlingsgebyret til Dansk Retursystem og endelig den forhøjede afgift til pantsystemet.

- Pantsystemet ligger højest i pyramiden, hvor der ikke skal indføres flere afgifter. Hvorfor skal vi have en ekstra afgift på den ordning, der sikrer den højeste ressourceeffektivitet og viser største hensyn til miljøet? Det stritter simpelthen helt ud og giver ingen mening, siger Knud Loftlund.

Fakta: Dansk Retursystem A/S
• Dansk Retursystem er et privat selskab, der ejes af bryggerierne og som drives på non-profit basis.
• Pantsystemet indsamler og genbruger 9 af 10 emballager svarende til 800 mio. flasker og dåser årligt. Den indsamlede emballage fordeler sig som 375 mio. dåser, 375 mio. plastflasker og 50 mio. glasflasker.
• Den årlige pris for at drive pantsystemet er på 426 mio. kr., hvoraf de 173 mio. kr. betales af bryggerierne som indsamlingsgebyr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141