Himmerlandskød: Sådan undgås kødskandaler
Hos Himmerlandskød og flere andre fødevareproducenter har man allerede indført fuld sporbarhed og åbenhed på fødevarerne i køledisken.
Nødvendigt med fuld sporbarhed
Systemet, som hedder Foodtag, er udviklet af Nordjysk Fødevare Netværk og virksomheden Lyngsoe Systems, og hos sidstnævnte mener Division Manager Simon Johansen, at det ikke bare er nemt – men også nødvendigt – at indføre sporbarhed på alt kød, så forbrugerne har en sikkerhed for både kødets oprindelse og kvalitet.
- Der er jo ikke noget farligt ved at spise hestekød. Men naturligvis er det problematisk, når kunder køber et produkt, de får præsenteret som oksekød, og det så viser sig at indeholde kød fra andre dyr. Og helt kritisabelt er det, når der så opstår mistanke om farlige medicinrester i det hestekød, der aldrig skulle have fundet vej til oksekødet, slår Simon Johansen fast.
Gennemsigtighed er et kvalitetsstempel
I mange fødevareproduktioner kan råvarer og halvfabrikata stamme fra rigtig mange leverandører, og de kan, som vi har set i hestekødssagen, blive handlet mange gange. Det er der ikke noget galt i, men der skal være fuld klarhed over hvad der sker i hvert enkelt trin, og det skal fødevareproducenten kunne stå på mål for.
En virksomhed der kan lægge alt frem, er en virksomhed der intet har at skjule, og det er naturligvis også en virksomhed der har en tiptop kvalitetssikring, ellers kan man jo ikke stå inde for de ting man siger.
Når det gælder dansk oksekød viser erfaringerne fra Himmerlandskød, at det er nemt og overskueligt at indføre fuld sporbarhed: Hver gang kødet bliver håndteret, fra koen kører til slagtning, til bøffen ligger i køledisken, registreres det i den centrale Foodtag-database.
Systemet benyttes også til andre typer fødevarer, eksempelvis en del af Thises økologiske mælkeprodukter.