Analyse: Fødevarerne er billigere end i 1980
En ny analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer er fødevarerne i dag 8 pct. lavere sammenlignet med 1980.
- Siden 1980’erne har vi set en voldsom effektivisering i dansk landbrug. Det betyder, at landmændene kan producere mere med de samme eller færre midler. Som følge af almindelig international priskonkurrence har salgspriserne ikke fulgt med inflationen. I sidste ende er det kommet forbrugerne til gode i form af billigere fødevarer, forklarer afdelingschef for markedsanalyse, Svend Friis Bak om baggrunden for prisudviklingen.
Desuden fremhæver han EU’s landbrugspolitik for at have stor indflydelse udviklingen. Efter landbrugsstøtten ændrede sig fra at være produktorienteret til at være afhængig af jord og antal af dyr, så har markedskræfterne fået friere spil, forklarer Svend Friis bak videre.
Alt i alt medvirker disse faktorer til, at fødevarerne er bliver billigere.