Kommuner får midler til økologisk køkkenløft
Otte kommuner landet over har fået bevilliget et samlet beløb på 31 millioner kroner fra Regeringens økologifremmeordning til at omlægge offentlige køkkener til økologi.
Regeringen har stillet 2 x 28 millioner til rådighed i 2012-13 for en økologisk omstilling af de offentlige køkkener. Puljen er fordelt over tre bevillingsrunder, hvoraf det er den anden bevilling, der nu er blevet offentliggjort af NaturErhvervstyrelsen.
- Det er meget glædeligt, at yderligere otte kommuner står overfor et økologisk løft i de offentlige køkkener. Den økologiske omlægning i køkkenerne gavner både vores grundvand, naturen, dyrene og selvfølgelig de tusindvis af voksne og børn, der får mad på tallerknen, som er lavet af rene råvarer, siger Dorthe Kloppenborg, projektleder i Økologisk Landsforening, der har været med til at søge en del af midlerne hjem.
Mulighed for både borgere og øko-landmænd
En af de kommuner, der får glæde af midlerne fra regeringens økologifremmeordning, er Varde Kommune.
- Det er selvfølgelig først og fremmest positivt, at borgerne fremadrettet vil kunne få mere økologisk mad i kommunens køkkener, men det også spændende at være med til at fremme den økologiske produktion og se, hvilke muligheder det kan give til de økologiske landmænd i kommunen, siger Erik Buhl Nielsen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Varde Kommune, som glæder sig over, at kommunen får opbakning til at finde ud af, hvad en økologisk omlægning betyder i praksis.
- I dag bliver økologien eksempelvis mange gang valgt fra af hensyn til økonomien, så det bliver interessant at afprøve, hvordan man kan drive økologiske køkkener, uden det vælter budgetterne, siger han.
København og andre kommuner har vist, at omlægning til både sundere og økologiske måltider kan gøres indenfor eksisterende driftsbudgetter ved at undgå madspild, købe varer i sæson, lave mad fra bunden og ved at bruge mere grønt og mindre kød.
Omlægning skal øge økologiske arealer
Ud over Varde Kommune skal millionerne bruges til økologisk omlægning i Aarhus Kommune, Bornholms Regionskommune, Hvidovre Kommune, Kolding Kommune, Haderslev Kommune, Egedal Kommune og Høje Taastrup Kommune.
Omstilling af offentlige køkkener til økologi er en del af regeringens Økologiske Handlingsplan 2020, og indsatsen skal bidrage til en fordobling af det økologiske landbrugsareal frem mod 2020 ved at øge efterspørgslen på økologiske produkter i offentlige køkkener.
Endnu flere ansøgere har mulighed for at få del i midlerne fra økologifremmeordningen i næste bevillingsrunde, som har ansøgningsfrist den 15. august 2013.