Dansk høst rundede 30 milliarder
Den danske produktion af korn og andre vegetabilier havde sidste år en værdi på 29,4 mia. kr. Det er en stigning på 10 mia. kr. siden år 2000.
De danske landmænd og de danske gartnerier kunne sidste år høste for 29,4 mia. kroner. Det er en stigning på knap 10 mia. kroner i løbende priser siden år 2000, viser en opgørelse fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Med noget nær en fordobling i prisen er det især kornet, der trak op i statistikken. I år 2000 var kornhøsten således 7,1 mia. kr. værd, mens det tilsvarende beløb i 2012 var 14,1 mia. kr.
Det glæder administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.
- Der er generelt behov for at landmændene øger indtjeningen, så der bliver plads til at betale af på gæld og afsætte penge til nye investeringer, der kan være med til at skabe fornyet vækst og udvikling i erhvervet. Dog har landmændene samtidig haft stigende udgifter til arbejdskraft, udsæd, gødning og andre fornødenheder, så det hører med i regnestykket, siger Søren Gade.
Det er især en stigende verdensbefolkning og øget efterspørgsel i bioenergi-sektoren, der er nogle af drivkræfterne, bag værditilvæksten i den vegetabilske produktion, og dertil kommer, at tørke og brande i 2012 drev priserne højt op på verdensmarkedet.
Næring til ny vækst
Hvis de danske landmænd og gartnerier skal øge værdien af deres korn, grøntsager og frugt, kræver det, at der i fremtiden kan høstes større mængder fra markerne. Analysen viser nemlig også, at det dyrkede areal er stort set lige så stort som for 10 år siden og at udbyttet ’kun’ er vokset med 5.000 tons.
Derfor skal der politisk åbnes op for en mere intensiv produktion.
- Vi kan øge mængden og kvaliteten af vores afgrøder, hvis landmændene i fremtiden får mulighed for at dyrke mere intensivt med lidt større gødningsmængder på de robuste arealer. Til gengæld skal der så skrues ned eller måske findes alternative anvendelser med græs og energiafgrøder på andre, mindre robuste arealer, siger Søren Gade.
Direktøren i Landbrug & Fødevarer henviser til, at også regeringens Natur- og Landbrugskommission er kommet med samme anbefaling om mere opdelt dyrkning af jorden - såkaldt bæredygtige intensiv produktion – som en vej til vækst i landbrugs- og fødevareerhvervet.
Det er endnu for tidligt at spå endeligt om årets danske høst. Men ser man på den globale høst tegner den til at blive meget stor, hvilket formodentlig betyder lavere kornpriser i år, og derfor forventer Landbrug & Fødevarer ikke samme høje afkast til landmændene i 2013.