23948sdkhjf

Store planer for gammelt bryghus: Øl er også kultur og historie

Hvad stiller man op med en "funktionstømt erhvervsbygning", der er opført i 1899?

Spørgsmål blev stillet, da nordjyske Thisted Bryghus i 2019 indviede et helt nyt bryggeri. 

Dermed blev den markante rødstensbygning, som hidtil havde huset bryggeriet, overflødig.

Men bygningen havde stadig muligheder - også i relation til øl og ølbrygning, og så opstod ideen til at bruge den til et moderne formidlings-, uddannelses- og oplevelsescenter - et "Bryggekulturens Hus".

- Vi har arbejdet med projektet, lige siden vi fik vores nye bryggeri - og omtalt det på flere af hinanden følgende generalforsamlinger, siger Verner Jensen, formand for bestyrelsen for Thisted Bryghus A/S, om projektet.

Det har en anlægssum på knap 30 mio. kroner plus moms. Hertil kommer yderligere 10-15 millioner kroner til udstillinger og formidlingsudstyr.

Bag projektet står en styregruppe bestående af Thisted Bryghus, Bryggeriforeningen og Thisted Kommune. Sidstnævnte gav allerede i 2021 fem millioner kroner i tilskud til etablering af "Bryggekulturens Hus". Bryggeriforeningen vil, når projektet er gennemført, flytte flere uddannelsesaktiviteter til huset.

Skal ud af bryghusets drift

Thisted Bryghus, der ejer bygningen, vil donere den til en selvstændig fond, der skal etablere "Bryggekulturens Hus".

- Huset skal være uafhængigt af Thisted Bryghus. Vi kan ikke realisere planerne om et "Bryggekulturens Hus" ud af bryghusets egen drift, og de penge, vi har til investeringer, skal bruges til at udvikle Thisted Bryghus, forklarer Verner Jensen.

Hele den 1935 kvadratmeter store bygning skal genanvendes. 605 kvadratmeter skal bruges til udstilling.

Ifølge projektbeskrivelsen til kommuneplanen er Thisted Bryghus gamle bygning udpeget til et regionalt bevaringsværdigt industrimiljø.

Bygningen er karakteristisk for industribyggeri fra omkring år 1900 og er en af de få, hvis ikke den eneste i området, der fremstår med et oprindeligt bygningsudtryk. Bygningens ydre vil i det store hele forblive intakt, når den er indrettet til "Bryggekulturens Hus", som vurderes årligt at tiltrække 48.000 besøgende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328