23948sdkhjf

Dansk produktion af kartofler stiger selvom vi spiser færre

I 2024 dyrkes der kartofler på 65.000 hektar landbrugsjord, mens det i 2004 drejede sig om 36.000 hektar

Der dyrkes flere og flere kartofler i Danmark, og produktionen breder sig over et stadig større areal.

I 2024 dyrkes der kartofler på 65.000 hektar landbrugsjord i Danmark, mens kartoflen i 2004 spredte sig over 36.000 hektar.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen skyldes særligt en større produktion af industrikartofler.

Her har virksomheder forbedret udnyttelsen af kartoflen til andre formål.

- Det skyldes, at vi har en god kartoffelindustri i Danmark, som har forstået at udvikle på kartoflen. Særligt på stivelses-delene, hvor man har fundet anvendelsesmuligheder til kartoffelstivelse, man ikke havde for år tilbage, siger Peter Nyegaard, sektordirektør for planteproduktion i Landbrug & Fødevarer.

Tidligere var der ikke mange måder at udnytte biprodukter fra kartoflen på.

Men nu bruges kartoffelstivelse og proteinet til flere nye produkter.

Eksempelvis kan det erstatte det svinebaserede gelatine, der er en central ingrediens i vingummi.

Kartoffelproducenterne i Danmark har øget produktionen stort, og det giver et større incitament for landmænd til at omlægge mod kartoffelproduktionen.

Mens den industrielle udvikling af kartofler knopskyder, bliver der stadig længere mellem kartoffelgryderne på spisebordene i de danske hjem.

Produktionen af spisekartofler er nemlig faldet væsentligt siden 2004.

Dengang lagde spisekartofler beslag på 16.000 hektar landbrugsjord, mens det i 2024 drejer sig om 5.000.

Det kan skyldes en større sult på pasta og ris.

- Nu skal vi ikke udskamme nogens spisevaner, men nogen forbinder kartoflen med noget lidt gammeldags, der har en tung bearbejdning i køkkenet, hvor man skal skrælle og gøre ved, inden man kan sætte tænderne i den, siger Peter Nyegaard.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07