23948sdkhjf

Ny forsinkelse af producentansvar kan skabe bøvl

Endnu en forsinkelse af det udvidede producentansvar kan skabe problemer for landets virksomheder, lyder det fra Vana

Først juni, så juli og nu oktober. Indførelsen af det udvidede producentansvar er endnu en gang forsinket, og Miljøministeriet har denne gang lagt op til, at reglerne træder i kraft 1. oktober 2025.

Men det er ikke smart at ændre lovgivningen midt i periode for gældende aftaler mellem leverandører og detailhandel, og derfor er 1. oktober en uhensigtsmæssig dato, lyder det fra Marianne Roed Jakobsen, direktør i den kollektive ordning Vana, der hjælper virksomheder med at håndtere og leve op til producentansvaret for emballage.

- Datoen vil indebære, at leverandører og detailhandel er nødt til at genforhandle deres aftaler midt i en aftaleperiode. Derfor kunne det være en overvejelse at flytte datoen til den 1. januar 2026. Implementeringen er i forvejen ni måneder forsinket i forhold til den oprindelige plan, og fordelene ved at rykke datoen til den 1. januar er så store, at de som minimum må opveje ulemperne, siger Marianne Roed Jakobsen i en pressemeddelelse.

Hos Nemco, der er nordisk leverandør af udstyr og emballageløsninger til fødevareindustrien, er man enig med Marianne Roed Jakobsen.

- Vi har længe rådet fødevarevirksomhederne til at fokusere på den 1. juli 2025, hvor de nye regler om genanvendelig emballage efter planen skulle have været integreret i dansk lovgivning. Det er ikke let for branchen at planlægge, når datoen igen og igen bliver flyttet, samtidig med at det er uklart, hvilke krav virksomhederne helt konkret skal opfylde, siger business director Michael Borch fra Nemco.

Krav om registrering gælder

Selv om det udvidede producentansvar forsinkes, skal alle virksomheder, der sender emballage på markedet, allerede nu registrere sig på hjemmesiden Producentansvar.dk. Der blev åbnet for registrering den 1. april 2024, og sidste frist er den 31. august 2024. Den dato bliver ikke ændret.

Nemco anbefaler, at man tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret, eksempelvis Vana, som er stiftet af blandt andet Landbrug & Fødevarer.

- Hos Vana kan vi hjælpe fødevarevirksomheder med registrering hos Dansk Producentansvar. Det er et lovkrav, at man bliver registreret og indberetter forventede emballagemængder i otte forskellige kategorier – eller materialefraktioner, som det officielt kaldes. På vores hjemmeside har vi et skema, der kan bruges som støtteværktøj. Og hvis man er i tvivl, kan man indberette på baggrund af et kvalificeret skøn, lyder rådet fra Marianne Roed Jakobsen.

Vana-direktøren gør opmærksom på, at registrering og indberetning her i 2024 ikke er frivillig, selv om der først indføres en afgift i 2025.

- Det er et lovkrav, at man registrerer og indberetter. Men hvis man ikke allerede nu er i gang med at detailberegne sine emballagemængder, vil jeg anbefale, at man venter med det til august måned, for kravene bliver måske anderledes, end det ser ud til på nuværende tidspunkt. Så det er en god idé at vente, til bekendtgørelsen kommer i august, siger Marianne Roed Jakobsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084