Stort potentiale: Fødevarefolk skal lære at bruge kunstig intelligens
- Kunstig intelligens, AI, er ikke længere en fjern fremtidsteknologi, men en nutidig nødvendighed for fødevarevirksomheder, der ønsker at forblive konkurrencedygtige.
Det konstaterer seniorkonsulent Cathrine Lippert fra Teknologisk Institut i forbindelse med, at instituttet 6. november i Taastrup holder en konference med navnet "AI og digitalisering i fødevareindustrien – nye veje og muligheder".
- De, som tager proaktive skridt nu, kan positionere sig på forkanten af den AI-drevne transformation af fødevareindustrien, fastslår Cathrine Lippert.
Teknologisk Institut har længe rådgivet industrien om at udnytte AI's potentiale, og konferencen har til formål at samle aktører til at dele viden og erfaringer. Fødevareindustrien har ifølge instituttet en unik mulighed for at anvende AI til at forbedre effektiviteten og bæredygtigheden.
Produktudvikling
Konferencen bliver indledt af Thomas Terney, der er ekspert i kunstig intelligens og digitalisering.
- Mit bud på fremtiden er, at virksomhederne kommer til at bruge kunstig intelligens til at tage store skridt fremad inden for produktudvikling, produktion, kvalitetskontrol og salg for bare at nævne nogle eksempler, siger han.
Terney fremhæver, at AI kan revolutionere produktionsprocesser ved at automatisere rutineopgaver, forbedre effektiviteten og skabe nye muligheder for innovation. Han påpeger også, at indførelsen af AI kræver en grundlæggende gentænkning af organisationsstrukturer og magtforhold i virksomhedsorganisationerne.
Fremtidsscenarier
Ved konferencen vil der også være et oplæg om anvendelsen af modeller og AI til optimering af biologiske processer i fødevareindustrien fra Morten Arendt Rasmussen, som er professor i fødevaremikrobiologi ved KU Food.
Et konkret eksempel på AI i produktionen vil blive fremlagt af Manager for Data & Innovation Martin Jørgensen fra Danish Crown. Nye trends i AI og hvordan de kan bruges i produktionen vil blive præsenteret af Roman Jurowetzki, Associate Professor i Innovation Studies og Applied Data Science ved Aarhus Universitet.
Desuden vil en række specialister i kunstig intelligens fra Teknologisk Institut fremlægge deres fremtidsscenarier inden for kunstig intelligens. Blandt andet vil Cathrine Lippert, der er specialist i digital transformation, give gode råd om, hvordan man konkret kan komme i gang med brug af kunstig intelligens i en fødevarevirksomhed.