23948sdkhjf

Milliardslagteri efter råvare-kup: - Vi kan genskabe en acceptabel konkurrencekraft

Mens det længe så ud til at blive ved truslerne fra nogle af slagterimastodonten Danish Crowns største andelshavere om at forlade selskabet - med alle deres grise - er flugten nu skudt i gang.

I slutningen af sidste uge kom nyheden om, at en af de helt store griseproducenter skifter til Danmarks næststørste slagterikoncern Tican med base i Thisted.

Dermed flytter en væsentlig portion af griseslagteriernes råvarer væk fra kriseplagede Danish Crown, der længe har haft problemer med at matche konkurrenternes priser på grisene.

Læs også Storbonde gør alvor af trussel og sender 350.000 svin til Tican (food-supply.dk)

Og nu er tyskejede Tican, der tidligere har luftet planer om at øge kapaciteten på sine to slagterier i henholdsvis Thisted og Brørup midtvejs mellem Kolding og Esbjerg, ved at sætte turbo på udvidelsesplanerne for at kunne absorbere tilgangen af råvarer. 

Brørup skal gå fra etholds-skifte til to, og nu er overvejelserne om at kunne gøre det samme i Thisted tæt på en beslutning. Det vil kunne løfte Ticans kapacitet til seks millioner grise årligt - tæt på halvdelen af de mellem 13 og 14 millioner grise, som bliver slagtet i Danmark i år.

Det skriver Jyllands-Posten.

Steen Sønnichsen, som er adm. direktør i Tican, har indtil videre været tilbageholdende med beslutningen om at øge kapaciteten til de seks millioner slagtninger. Men kommer der flere grise til i de kommende måneder, bliver det nødvendigt.

Læs også Sultne konkurrenter fisker i Danish Crowns ledelses-vakuum (food-supply.dk)

Tican har via højere priser end rivalen Danish Crown gået fra en bund på 2,5 millioner årlige slagtninger sidste år til nu 3,5 millioner. - og bindende tilsagn op at nå op på 4,5 millioner slagtninger om et år. Fortsætter tilgangen er der ingen vej udenom at udvide i Thisted. 

Og det vil gavne Ticans internationale konkurrenceevne. Tican har lige som Danish Crown lidt under, at danske smågrise i stigende grad er blevet eksporteret til slagtning udenfor landets grænser.

- Jo flere grise vi slagter på hvert anlæg, desto lavere bliver enhedsomkostningerne. Jeg vurderer, at vi med det greb kan genskabe en acceptabel konkurrencekraft i forhold til vores tyske og polske konkurrenter. Vi kan måske ikke helt indhente deres forspring, men hvis vi kan reducere det til mindre end en krone per kilo svinekød (målt på noteringen til landmændene, red.), bliver der bedre mulighed for at beholde smågrisene til opfedning i Danmark, vurderer Steen Sønnichsen over for avisen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071