23948sdkhjf

Prognose: Forbrugerne er klar til at bruge løs

Privatforbruget vokser betragteligt i 2025. Det vurderer Arbejdernes Landsbank i en ny økonomisk prognose. Andre økonomer venter dog en lidt lavere fremgang

Lige siden finanskrisen omkring 2008 har de danske forbrugere haft sværere ved at få trukket dankortet frem.

I de seneste 15 år har borgerne hellere lagt penge til side og brugt mindre, end de tjente.

Men det kan der snart blive lavet om på.

En ny økonomisk prognose fra Arbejdernes Landsbank forudser, at privatforbruget stiger med hele 3,7 procent næste år.

Det er væsentligt mere end de 0,9 procent, som privatforbruget ventes at vokse med i år og meget højere end de 1,4 procent i 2023.

Samtidig er det markant højere end regeringens skøn på 1,8 procent fra august og de 2,6 procent, som vismændene nåede frem til i deres nye rapport.

Tallet tangerer næsten forbrugsvæksten i 2018, som var den næsthøjeste siden finanskrisen.

Men Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, mener, at forudsætningerne for et mærkbart forbrugsløft nu er til stede.

- Vi har set beskæftigelsen stige kraftigt, og vi forventer, at endnu flere kommer i arbejde. Lønningerne på det private arbejdsmarked er steget mere end i 30 år, og inflationen er igen på normalt niveau.

- Endelig er renterne også på vej ned. Så alt i alt betyder det, at der er mange danskere, der får flere penge mellem hænderne, end de har haft, siger han.

Men selv om mange af ovennævnte faktorer allerede har været i spil i år, har forbruget altså næsten stået stille i 2024. Derfor kan det være svært at se, hvorfor det skulle ændre sig til næste år.

- Offentligt ansatte og personer på overførselsindkomster oplever en vis forsinkelse i forhold til de privatansattes indkomst. Derfor er det endnu ikke alle, der har oplevet den fremgang, som folk på det private arbejdsmarked har.

- Og så sidder de høje prisstigninger, der kom som et chok for mange i 2022, nok stadig i de fleste, siger Jeppe Juul Borre.

Han er spændt på at se, hvor stor en del af det ekstra rådighedsbeløb, der bliver omsat til forbrug, og hvor meget der ryger ind på opsparingen.

- Det er det, der bliver jokeren. Men der vil være råd til både at øge forbruget og samtidig øge opsparingen, siger han.

Hvis spådommen om en kraftig stigning i privatforbruget holder stik, vil det ifølge Arbejdernes Landsbanks prognose bidrage til, at bruttonationalproduktet vokser med 2,8 procent næste år.

Cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank er i grove træk enig i analysen.

- Der er godt nok mange ting, der peger i den rigtige retning. Vores egen prognose viser også, at der er medvind på stort set alle fronter, siger han.

- Så vi tror også på et stigende privatforbrug næste år men dog ikke i helt samme omfang som Arbejdernes Landsbank.

Skønnet fra Sydbank lyder på en stigning i det private forbrug på 2,3 procent næste år.

Morten Bruun Pedersen er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk og lægger sig også op ad vismændene.

- Forbrugertilliden er stadig ikke i top på trods af, at privatøkonomien for de fleste ser god ud med rentefald, stigende realløn, stigende friværdi for mange og nogle skattelettelser, siger han.

- Men vi oplever stadig, at forbrugerne helst ikke vil brænde alle tændstikkerne af på en gang. De holder lidt igen i forventning om, at alting ikke altid går, som man planlægger.

Men det ventede forbrugsopsving, som alle tre økonomer forventer næste år, er de til gengæld enige om især går en vej:

- Oplevelser og rejser står højt på ønskelisterne. Der er også grænser for, hvor mange køleskabe og opvaskemaskiner man gider at have til at stå og brumme ude i køkkenet.

- Der blev købt grundigt ind under coronaen, og det skal jo også slides op først, siger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau/

Forbrugerne slipper grebet om pengepungen næste år

* Arbejdernes Landsbank forventer en vækst i dansk økonomi på 2,8 procent i 2025.

* Dermed er forventningen også en længe efterlyst genrejsning af danskernes forbrug.

* Forudsætningen bygger på en meget høj beskæftigelse, stigning i private lønninger, lav inflation og faldende renteudgifter.

* Dertil kommer et indhentet efterslæb i købekraften hos offentligt ansatte og personer på overførselsindkomster.

Kilde: Arbejdernes Landsbank.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079