23948sdkhjf

Spelt-pioner fejrer 50 år med to nyheder

Den nordjyske melproducent Aurion, som især har specialiseret sig i at genoplive gamle og glemte kornsorter til brug i økologisk og biodynamisk mel og brød, fejrer torsdag 24. oktober 50 års fødselsdag.

Aurion med base i det nordjyske Hjørring-område blev ifølge en pressemeddelelse stiftet i 1974 som en butik med biodynamiske varer, og senere kom økologien til.

I løbet af årene er virksomheden blevet mest kendt for sit arbejde med at tage gamle kornsorter i brug igen. Allermest kendt er spelten, som parret bag Aurion gennem mange år, Inger og Jørn Ussing Larsen, begyndte at anvende igen i 1990'erne, blandt andet i Aurions egne brød bagt med surdej, bageferment og fuldkornsmel.

Spelten er siden blevet udbredt i brød og mel fra en stribe virksomheder og har ligefrem lagt navn til et velstående segment af beboere på Østerbro i København, spelt-mødrene.

I dag har Aurions mølleri det største udvalg i Norden af økologisk oldtidskorn og glutenfrie korn og frø. Mølleriet dyrker og producerer også bælgfrugter, men bager ikke længere selv brød, efter at et nedslidt bageri viste sig for dyrt at få moderniseret.

I anledning af 50-året for Aurions stiftelse sender man imidlertid to nye "gamle" produkter på gaden.

- I år introducerer vi en dansk spelt på markedet. Der har ikke været en dansk speltsort i Danmark siden 1928. Vi introducerer også Borrisrugen, som er det tætteste, vi kommer på en dansk rug. Vi vil rigtig gerne give forbrugerne nye smagsoplevelser, siger Aurions adm. direktør Brian Tholstrup Nybo.

Aurions og Ussing-parrets mangeårige engagement i de gamle konsorter fik i 2021 et helt særligt udtryk i Kornets Hus, en ny attraktion, som fortæller om korn, brød og bagning gennem tiden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078