Forbrugerne hænger stadig med mulen
Selv om mange har oplevet pæne lønstigninger i år, og selv om renterne har retning nedad, er det stadig svært ved få øje på optimismen hos de danske forbrugere.
Danmarks Statistik har i oktober opgjort sin forbrugertillidsindikator til at være minus 8,9. Det er et fald i forhold til september, hvor den var minus 6,8, og det er det laveste niveau, vi har set i 2024.
En negativ indikator er et udtryk for, at forbrugerne ser pessimistisk på deres egen og Danmarks økonomiske situation.
- Det viser i bund og grund, hvor hårdt inflation og renter har ramt privatøkonomien hos mange, og at det på mange måder er blevet dyrere at være dansker trods mere ro på inflationen og let faldende renter, skriver privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar til tallene.
I Danske Bank mener privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at tallene vidner om, at mange har måttet tære af deres opsparing og budgetoverskud for at få enderne til at hænge sammen.
- Mange oplevede, at de buffere, som de fik opbygget under corona, blev ædt op, da priserne begyndte at stige.
- Så selv om mange nu oplever betydelig reallønsfremgang, så er der altså huller i økonomien, der skal fyldes igen, før forbruget for alvor begynder at komme sig, siger hun.
Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, er spændt på, hvordan forbrugertilliden udvikler sig de kommende måneder, efter at beskæftigelsen er faldet de seneste to måneder.
- Det kræver lidt større forbrugshumør hos danskerne, hvis vi skal se den fremgang i både privatforbruget og dansk økonomi, som vi og de fleste andre forventer i 2025.
- Her vil arbejdsmarkedet blive helt afgørende. Hvis beskæftigelsen ellers holder stand, så er der grobund for en pæn fremgang i forbruget, vurderer Søren V. Kristensen.
/ritzau/