23948sdkhjf

DMRI får midler til automatisk tarmrensning

Promilleafgiftsfonden har netop besluttet, hvem der får del i de 233,6 millioner kroner, der næste år bliver uddelt til godt 300 projekter. Alle er med til at fremtidssikre den danske landbrugs- og fødevareproduktion.
Automatiseret tarmrensning, økologisk ukrudtsbekæmpelse og forskning i mælkeprodukters betydning for ældres knoglestyrke. Det er blot tre af de projekter, der har fået en økonomisk håndsrækning i Promilleafgiftsfondens uddeling af midler i 2014.

Hos Danish Meat Research Institute (DMRI) er man blandt andet i gang med at udvikle maskiner til tarmrensning, der kan automatisere en del af processen. Det kan på sigt betyde, at det ikke længere er virksomheder i udlandet, der skal stå for den del af forarbejdningsarbejdet.

Direktør Lars Hinrichsen ser store potentialer for danske arbejdspladser i fremtiden:

- De færreste tænker på, at tarmsættene er noget af det mest værdifulde fra den danske svineproduktion. Vi har en flot håndværkstradition, men den internationale konkurrence har presset en stor del af oparbejdningen af tarmsættene ud til lavomkostningslande. Så højværdiprodukter som for eksempel naturlige pølsetarme fra danske grise er oparbejdet i Portugal og Kina. De ret avancerede automatiserede løsninger, vi udvikler, vil gøre det muligt at trække en del af de forsvundne arbejdspladser tilbage til Danmark. Det er en meget konkret effekt af at satse på innovation, højværdiproduktion og fødevarer, siger Lars Hinrichsen, der er direktør i DMRI.

Mælk til ældre
På Aarhus Universitetshospital forsker overlæge Lars Rejnmark i mælkeprodukters betydning for ældres knoglestyrke. Undersøgelsen skal afklare, om et øget indtag af mælkeprodukter kan mindske forekomsten af knoglebrud hos den ældre del af befolkningen.

Promilleafgiftsfonden støtter forskningen på Aarhus Universitet.

- Ud over at styrke knoglerne, indeholder mælk proteiner og næringsstoffer, der styrker muskelmassen. Hvis det viser sig, at et øget indtag af mælkeprodukter kan forebygge knoglebrud og give bedre muskelstyrke, kan det have stor sundhedsmæssig betydning. Projektet er også med til at profilere dansk forskning internationalt, da det udføres i samarbejde med Melbourne Universitet i Australien, siger overlæge Lars Rejnmark fra Aarhus Universitetshospital.

Økologisk ukrudtsbekæmpelse
Ukrudt koster hver år store udbyttetab i økologisk planteavl, der ikke, som de konventionelle landbrug, må bruge pesticider. Håndlugning af planterækkerne er i dag en stor og dyr udfordring for mange økologer. Et projekt fra Videncentret for Landbrug har fået støtte til at udvikle og demonstrere effektive mekaniske alternativer til den nuværende praksis for ukrudtsbekæmpelse. Målet for hele projektet er at øge udbyttet og dyrkningssikkerheden i økologiske markafgrøder.

- Promilleafgiftsfondens hjælp gør, at vi løbende kan skabe den udvikling, der er behov for, så økologisk landbrug fortsat er et hovedudviklingsspor for dansk landbrug. Det er vores projekt et godt eksempel på. Projektet har til formål at øge udbyttet i de økologiske marker med fem til ti procent, siger økologichef på Videncentret for Landbrug Ole Engellyst.

Fremtidens fødevareproduktion
- Forskning, innovation og vidensformidling er helt essentielle indsatser for at følge med morgendagens krav til et fortsat konkurrencedygtigt og effektivt fødevareerhverv i vækst. Med midlerne fra Promilleafgiftsfonden hjælper vi en række projekter, der kan bære fødevareproduktionen ind i fremtiden”, siger Michael Brockenhuus-Schack, der er formand for Promilleafgiftsfonden.

Fakta om Promilleafgiftsfonden
Promilleafgiftsfonden uddeler hvert år midler til projekter, der styrker landbrugets og fødevaresektorens udviklingsmuligheder og konkurrenceevne. I alt har lidt flere end 300 projekter modtaget støtte af 2014-midlerne. Ud over de nævnte er blandt andet Forbrugerrådet tilgodeset med et projekt, der skal øge danskernes forståelse for den moderne landbrugsproduktion.
Fondens bestyrelse er udpeget af fødevareministeren, og fondens midler kommer fra pesticidafgiftsprovenuet. Fonden administreres af Landbrug & Fødevarer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079