Alternativet vil have Bovaer-frit mærke på mælkekartoner
Mælk produceret uden fodertilsætningsstoffet Bovaer.
Sådan et mærke vil Alternativet have tilføjet de mælkekartoner, hvor landmændene har undladt at bruge det nye tilsætningsstof Bovaer i foderet til deres malkekvæg.
Partiet er nemlig bekymret for dyrevelfærden og eventuelle kemiske bivirkninger ved brugen af det nye stof.
- Vi synes, det er dybt problematisk, og at forbrugeren skal være oplyst, siger Franciska Rosenkilde, politisk leder i Alternativet.
Fra årsskiftet begynder konventionelle landmænd at tilsætte Bovaer til kvægfoder.
Tilsætningsstoffet er et klimatiltag, regeringen og et bredt flertal i Folketinget har vedtaget støttepuljer til, fordi det reducerer produktionen af drivhusgassen metan i køernes fordøjelse.
Flere aktører som Dyrenes Beskyttelse har dog råbt vagt i gevær, fordi det menes, at effekten på dyrenes velbefindende ikke er belyst tilstrækkeligt.
Det er Alternativet kritisk over for, ligesom at partiet er bekymret for effekten af de tilsatte kemikalier.
- Vi slås med PFAS og andre kemikalier i alt fra drikkevand til sutteflasker, og vi oplever, at danskerne vil have giftfri mad og drikke, og at de går op i dyrevelfærd, siger Franciska Rosenkilde.
Alternativets forslag kommer på bagkant af en bevægelse, der de seneste dage har spredt sig. Her har særligt borgere i England kørt en kampagne, der vil boykotte produkter, der har haft Bovaer i sig.
Bekymringen for, at kemikaliet skal sprede sig til mælken og forbrugeren, er dog grundløs, siger Peter Lund, professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet.
Til mediet Tjekdet, der faktatjekker påstande, afviser han problemet med de kemiske tilsætningsstoffer.
- Stofferne, heriblandt 3-nitrooxypropanol, bliver nedbrudt i den første af koens fire maver, som hedder vommen og sker hurtigt efter indtagelse. Jeg har selv været med til at lave studier, hvor vi har set på, om det kunne spores i mælken, og det kan det ikke, siger han til Tjekdet.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har ligeledes blåstemplet produktet som værende trygt at bruge for dyrene.
Det udtalte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i marts. Men landbrugspolitisk chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Sophie Hastrup Christensen udtalte i juli til avisen Information, at "EFSA består af flere paneler, og det panel, der godkender fodertilsætningsstoffer, bliver ikke pålagt at undersøge dyrevelfærdsaspektet".
Spørgsmål: Franciska Rosenkilde, tager I ikke vurderingerne fra forskere og myndigheder alvorligt?
- Det er fint nok, at de første resultater viser, at det ser ud til, at stoffet nedbrydes i koens mave. Men man ved endnu ikke, hvad det gør ved selve dyrevelfærden, siger hun.
Spørgsmål: Giver jeres forslag ikke grobund for konspirationsteorier?
- Nej. Det er meget vigtigt, at vi ikke gør det. Men det her er et kemikalie og et fodertilsætningsstof, siger hun.
- Man er uklar på, hvilken betydning det har, og vi mener, at man skal være fuldstændig klar over det, inden man tilføjer det.
/ritzau/