Ny kartoffel udfordrer ris og pasta
En helt ny kartoffelsort skal få danskerne til at vælge pasta og ris fra. SuperGros introducerer den i SuperBest-kæden fra næste uge.
- Men det behøver du slet ikke, siger Peter Anker. Jeg kunne ikke drømme om at skrælle en kartoffel. Vitaminerne sidder i de yderste lag. Skrællen bidrager også til smagsoplevelsen. Og så er der jo også hele spørgsmålet om madspild. Hvis du har en kartoffel, der er lys i overfladen, er der ingen grund til at skrælle den. Bare kog den og spis den med skræl. Eller skær den i skiver og smid den i ovnen eller på panden. Det er lige som nemt som pasta og ris – der er bare flere måder at tilberede kartoflen på. Og så får du en fødevare, der mætter godt og er fuld af fibre og C-vitaminer.
Halvt udbytte – dobbelt så god smag
Storøhage Kartofler både dyrker og pakker kartofler. Hvert år er der udlagt et areal med nye sorter, der afprøves. Det var i et af disse forsøg, at Peter Anker blev opmærksom på Antonia. Den giver et mindre udbytte i marken. Til gengæld er det en flot færdigvare, hvor der næsten ikke skal frasorteres noget.
- Det kan godt være, at den kun giver det halve i udbytte. Til gengæld smager den dobbelt så godt, siger Peter Anker.
Sælges i SuperBest og Spar
Indkøberne hos SuperGros er også faldet for Antonia, og fra uge 42 tilbydes den i en række SuperBest butikker. Peter Anker regner med at have nok til 3-4 måneders salg. Og uanset hvor sent på sæsonen, det bliver, beholder kartoflen sin fine, lyse overflade.
- Her på Lammefjorden er vi begunstiget med en helt speciel jordbund med meget fin sandjord. Det er ekstra skånsomt for kartofler, gulerødder og andre rodfrugter. Kartoflens overflade bliver derfor ikke ridset og beskadiget, men beholder sine lyse farve og fine skræl. Derfor er det unødvendigt at skrælle lammefjordskartofler, siger Peter Anker.
Kend din kartoffel
Der findes et utal af kartoffelsorter. Peter Anker håber, at vi i Danmark bliver bedre til at bruge sorterne til det, de hver især er bedst egnet til, om det så er at bage, koge eller stege – og spise dem som tilbehør eller i en salat.
- Vi producenter og butikkerne har en opgave dér. I stedet for udelukkende at fokusere på, hvor billigt vi kan producere og sælge kartofler, skal vi vælge sorter ud fra deres smag og kvalitet. I Storbritannien kører de enkelte butikskæder med hver deres sorter. Så ved forbrugerne, hvad de får – i stedet for at der hver uge skiftes til den sort, som nu er billigst. Det skaber tillid til varen, og så er der en god chance for, at forbrugeren også næste gang vælger kartofler i stedet for pasta, siger Peter Anker.