Kontrol: Cafeer og restauranter får ros
Fødevarestyrelsen har undersøgt restauranter og cafeers håndtering af frugt og grønt med et meget positivt resultat.
Resultatet af kampagnen viser, at 99 procent af virksomhederne skyller frugt og grønt, 89,4 procent af de virksomheder, der anvender friske minimajs, sukkerærter eller asparges giver grøntsagerne et kort opkog inden de anvendes, mens 100 procent af de virksomheder, der anvender frosne hindbær, koger dem i et minut.
Importerede bær, grøntsager og krydderurter er en kendt kilde til sygdomsudbrud, og derfor har Fødevarestyrelsen udsendt generelle anbefalinger til virksomhederne for håndtering af denne type frugt og grønt. Kampagnen skulle sikre, at virksomhederne har implementeret disse anbefalinger i deres risikoanalyse, og dermed minimerer risikoen for sygdomssmitte.
Ved fx at huske at skylle frugt og grønt, koge frosne hindbær i et minut, og give minimajs, sukkerærter og asparges et kort opkog inden brug, har man minimeret smitterisikoen betragteligt.
Under kampagnen blev der givet fem sanktioner i forbindelse med kampagnens fokus. Fire gange var det for manglende egenkontrol eller risikoanalyse og én gang i forbindelse med manglende skylning af frugt og grønt.