23948sdkhjf

Kaffegigant eksperimenterer: Undersøger alternativer til kaffebønner

Danmarks største kafferisteri i gang med de første spæde forsøg med bl.a. kikærter og figner

Danskerne elsker kaffe. Vi er en af de nationer i verden, der drikker allermest kaffe. Sådan har det været i snart 100 år. Men i fremtiden kommer vi måske til at erstatte den intense sorte drik med helt andre former for ristede kerner eller bønner.

Tørke og andre klimaforandringer har ramt kaffeproduktionen flere steder i verden. Samtidig er asiaterne begyndt at drikke mere kaffe, og den stigende efterspørgsel har de seneste tre år sendt kaffepriserne på himmelfart.

Den udvikling mærker også BKI Foods, der har Danmarks største kafferisteri i Højbjerg ved Aarhus. Her bliver der hvert år ristet cirka 12.000 tons kaffe.

I 2024 har BKI Foods undersøgt flere nye kerner og bønner fra bl.a. lupinkerner, dadler, kikærter og figner til at brygge en ny varm drik på.

- Vi er ikke på vej til at erstatte kaffebønner med noget andet, men hvis vi kigger nogle år frem, så kan vi komme i en situation, hvor vi ikke kan skaffe alle de råvarer, vi skal bruge. Derfor opstår der en søgning efter alternativer til kaffe, både hos os og vores konkurrenter. Vi undersøger, om der er nogle andre kerner og bønner, vi også kan riste, forklarer marketing- og kommunikationschef i BKI Foods, Anders Fisker Olesen.

Han understreger, at det absolut er på et begyndende og boblende stadie, at BKI Foods ser mod alternativer til kaffe.

- I BKI har vi smagt på mange alternativer, og lad mig bare sige det sådan her: Det starter altid med, at det smager forfærdeligt, griner Anders Fisker Olesen.

Smagsbeskrivelsen leder hurtigt tankerne hen på erstatningskaffen under Anden Verdenskrig. Her lød sloganet ”Det er Rich’s der drik’s” på et af de mest udbredte mærker. Rich’s blev brygget på ristet og formalet rug og urten cikorie, og den var i øvrigt helt uden koffein.

- Den smager mere og mere frygtelig, konstaterede Maude Varnæs i tv-serien Matador om erstatningskaffen.

Men Anders Fisker Olesen fortæller, at der i kaffebranchen bliver arbejdet seriøst med at finde gode og velsmagende alternativer til kaffen.

- Der findes allerede produkter på markedet i andre lande, og jeg tror ikke, at der går fem år, før vi har tilsvarende produkter på markedet i Danmark, siger Anders Fisker Olesen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064