Odense og Svendborg dropper de hurtige kyllinger
Det er slut med den hurtigt voksende kyllingerace Ross 308 i både Odense og Svendborg Kommune. Det står klart efter byrådsmøder i de to kommuner i denne uge. Her blev det begge steder enstemmigt besluttet at ændre kommunens indkøbspolitik.
I dag udgør de såkaldte turbokyllinger mere end 80 procent af Odense kommunes kyllingeindkøb, der serveres i de kommunale institutioner. Bag forslaget stod byrådsmedlem Anne Styrishave fra De Radikale.
-Hver dag serverer vi mad til tusindvis af børn, ældre og andre borgere i kommunens institutioner. Men bag måltiderne gemmer sig en ubehagelig sandhed: Størstedelen af vores kyllingekød kommer fra såkaldte turbokyllinger - dyr der er avlet til at vokse så unaturligt hurtigt, at deres kroppe bogstaveligt talt ikke kan følge med, har Anne Skau Styrishave skrevet i et debatindlæg på Fyens.dk op til afstemningen.
Læs mere: Aalborg dropper turbokyllinger
På byrådsmødet var der fuld opbakning til at køre videre med forslaget. Af referatet fra mødet i Odense fremgår følgende udtalelse fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fremsætter følgende forslag til beslutning:
"Odense Byråd finder det problematisk, at produktion af såkaldte turbokyllinger medfører voldsomme smerter for den enkelte kylling. Byrådet ønsker derfor at få belyst de konkrete muligheder for:
• At ophøre med brug af turbokyllinger i Odense Kommune
• At Odense Kommune fremover kun indkøber kyllingekød, som har mindst 2 hjerter i Det Statslige Dyrevelfærdsmærke"
Odense er langt fra den første kommune til at ændre sin indkøbspolitik på netop dette område. Ti kommuner har udfaset de såkaldte turbokyllinger.
I 2023 besluttede et flertal i Folketinget at stoppe indkøb af hurtigtvoksende kyllinger i statslige institutioner. I 2024 besluttede bl.a. Aarhus og Aalborg Kommuner at udfase den hurtigt voksende race.
Læs mere: Slagterier i kapløb om fremtidens kyllinger - første aftale er i hus
Danmarks to største kyllingeslagterier er i gang med en omstilling sammen med landets kyllingefarmere.