Fanø Laks har rygende travlt
Fanø Laks har bevist, at røget opdrætslaks godt kan gøres til en gourmetvare med stort eksportpotentiale.
- 35 pct. af vores omsætning stammer fra eksport i dag, dernæst kommer bl.a. Irma, Skagen Food, fiske- og delikatesseforhandlere samt gourmetrestauranter i københavnsområdet, mens Jylland er en dødssejler for os, dér sælger vi stort set kun til restauranter og Salling, fortæller Anne Rasmussen til avisen.
Fanø Laks fik hjælp hos Eksportrådet til at komme ud over Danmarks grænser. I dag sælger virksomheden til Frankrig, Italien og Tyskland som det største marked. Her aftager 41 Karstadt-varehuses fiskeafdelinger for 1,5-2,0 millioner kroner årligt. Og selvom laksepriserne pludselig steg med 35 pct. i sommer, skabte det ingen problemer for Fanø Laks, der fortsat sender mange laks sydpå. I sommer havde ø-virksomheden så travlt, at de måtte afvise nye kunder.
Anne Rasmussen forklarer, at fanølaksen ryges i op til 35 timer i en specialbygget ovn med nedkølet røg, hvorefter den hænges på køl i minimum 24 timer, før den til sidst vakuumpakkes. Prisen for en skive er i Irma 15 kroner.