Robotter giver speed til krydderurter
Siden Johnny Albertsen i 2006 blev direktør i Rosborg Foods i Bellinge ved Odense er virksomheden totalt forandret. Rosborg Foods er i dag Danmarks største producent af økologiske krydderurter. Virksomheden har investeret mere end 200 millioner kroner i udviklingen, der bl.a. rummer masser af robotter. Det skriver Erhverv+.
I årene efter hans ansættelse blev der opsagt 100 medarbejdere og lukket 10.000 kvadratmeter produktion.
Det store turnaround var afsluttet i 2013, hvorefter en gruppe på 24 medarbejdere købte virksomheden og lagde planen for fremtiden: Rosborg Foods skulle fokusere på økologiske krydderurter og være drevet af udvikling og innovation. I løbet af de næste otte år lukkede den daværende blomsterproduktion ned.
De mange penge er investeret i hightech-drivhuse, som i dag rummer 280.000 urter, der står badet i lys fra LED-lamper. Dertil kommer en omfattende automatisering af nærmest alle dele af produktionen med brug af robotter. Medarbejderne er undervejs også blevet uddannet i takt med den teknologiske udvikling.
- Der er ingen af vores medarbejdere, der laver det samme i dag, som de lavede førhen. Vi joker med, at vi alle har taget fem kilo på, fordi vi i gamle dage gik 17.000 skridt om dagen. Nu går vi 3000, fortæller Johnny Albertsen til Erherv+.
Det, der før i tiden tog en time, tager i dag 10 minutter. En enkelt medarbejder kan pakke 800 planter i timen.
Hos Rosborg Foods bliver der pakket 500.000 stk. krydderurter om ugen. I højtiderne over dobbelt så mange. Lastbilerne kører i et væk fra gartneriet i Bellinge ved Odense og ud til dagligvarebutikkerne.
For 10 år siden omsatte Rosborg Foods for 30 millioner kroner. I dag har omsætningen rundet 170 millioner kroner. Seneste offentliggjorte regnskabstal for 2022/2023 viser et overskud på 14 millioner kroner, mod et plus på 8 millioner kroner året før.