23948sdkhjf

DI: Tjen 50 milliarder på lønforskel

Virksomheder kan øge deres produktivitet med 50 mia. kr. ved at sprede lønniveauet blandt medarbejderne, vurderer Dansk Industri.
Højere løn motiverer. Særligt, hvis den gives, så medarbejderne mindsker spild og leverer høj effektivitet og god kvalitet.

En ny analyse fra DI viser, at der kan opnås meget store gevinster, hvis de enkelte virksomheder bliver bedre til at bruge lønsystemer som redskab til at forbedre medarbejdernes indsats.

Både ved at differentiere lønnen indenfor bestemte faggrupper såvel som mellem faggrupperne.

- Hvis de virksomheder, som har den laveste lønspredning, kommer op på gennemsnitsniveau, kan der skabes øget produktivitet for 50 mia. kr. årligt, siger underdirektør Steen Nielsen, DI.

Han opfordrer alle virksomheder til at indrette deres lønpolitik, så der bliver en tæt sammenhæng mellem aflønning og indsats.

- Andre faktorer spiller også ind på produktiviteten, men de allerfleste virksomheder vil kunne opnå produktivitetsforbedringer ved at bruge lønspredning som værktøj, siger Steen Nielsen.

Kan gøres forkert
Øget produktivitet ved hjælp af lønspredning bekræftes af professor Niels Westergaard-Nielsen, Copenhagen Business School, der har forsket i lønsystemernes påvirkning af medarbejdernes produktivitet.

- Et gennemtænkt lønsystem, der øger lønspredningen, vil i de fleste tilfælde forbedre produktiviteten. Men systemet skal være gennemtænkt, så man belønner den arbejdsindsats, som gavner virksomhedens bundlinje, siger Niels Westergaard-Nielsen.

Han gør samtidig opmærksom på, at man skal være påpasselig med indretningen af virksomhedens aflønning.

- Hvis man har et forkert indrettet lønsystem, kan det give en negativ effekt på produktiviteten. For eksempel hvis medarbejderne føler, at systemet er uretfærdigt, så medarbejderne synes, at belønningen gives til de forkerte. Derfor er det også overmåde vigtigt, at man tænker sig grundigt om, før man sætter systemet i værk, siger Niels Westergaard-Nielsen.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093