23948sdkhjf

L&F: Dansk fødevaresektor kan skabe 16.000 jobs

Når regeringen inden for kort tid præsenterer sin vækstplan og en ny industristrategi, bør moderne miljøregler, afskaffelse af høje særafgifter og et større udbud af kvalificeret arbejdskraft være højt prioriteret, mener Landbrug & Fødevarer.
Den danske fødevaresektor har potentiale til meget mere. I alt kan sektoren løfte eksporten med 80 pct. og skabe 16.000 nye arbejdspladser, viser en rapport, som Landbrug & Fødevarer har udgivet midt i oktober.

Men før sektoren kan levere et jobløft, kræver det, at regeringen er villige til at ændre på noget af den lovgivning og nogle af de rammer, som erhvervet producerer under i dag. På den baggrund håber erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, at Regeringens Vækstplan for fødevaresektoren, der præsenteres senere på ugen, rummer svar på de store udfordringer for fødevareerhvervet.

- Hvis vi skal skabe vækst, så kræver det et større råvaregrundlag, så vores virksomheder har noget at forarbejde. Men også at rammevilkårene tjekkes og tilpasses i forhold til vores konkurrenter og nabolande. Fx på energi og andre afgifter har vi et dårligere udgangspunkt end Tyskland og Sverige, og det er op til politikerne at rette op på det, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Beton & Bacon
Under overskriften 'Fra beton til bacon' flytter Landbrug & Fødevarer i dag vækst-debatten ind på Give Elementer, som er storleverandør af betonelementer til landbrugssektoren. Sammen med Dansk Metal, leder af Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og en række erhvervsfolk, vil der blive talt rammevilkår og Vækstplan. Samtidig tages der hul på temaet om produktionsarbejdspladser, som ligger i regeringens industristrategi, som udformes hos erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen hen over efteråret.

Meget tyder på, at der er basis for flere produktionsarbejdspladser i fødevareerhvervet. I hvert fald viser en ny rundspørge blandt knap 90 virksomheder i Landbrug & Fødevarer, at hver tredje virksomhed (35 pct.) har haft problemer med at finde kvalificeret dansk arbejdskraft. Og knap halvdelen (49 pct.) af de medvirkende har derfor en eller flere gange været tvunget til at hyre udlændinge.

- Vi kan helt oplagt levere flere produktionsarbejdspladser, og mange af dem vil være ude i de ydre områder af Danmark, hvor vi ved, at arbejdspladserne ikke hænger på træerne. Men det kræver uddannet arbejdskraft og rammevilkår, som er så attraktive, at vores store virksomheder lægger deres investeringer i Danmark og ikke i udlandet, siger Søren Gade.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093