23948sdkhjf

Norsk regering sår tvivl om særtold på ost

Norges Europaminister har ikke hjemlig opbakning til at lempe på den omstridte særtold på gule oste, som koster danske osteproducenter dyrt.
Den norske regering er parat til at lempe på den særtold på gule oste, som blev indført ved årsskiftet.

Det meddelte den norske europaminister, Vidar Helgesen, fra det konservative parti Høyre i sidste uge til EU’s formandskab.

Udmeldingen kan få stor betydning for de danske osteproducenter, da Danmark suverænt er den største eksportør af ost til Norge med en andel af den norske osteimport fra EU-landene på cirka 40 procent.

Læs også: Europa-Kommission kritiserer norsk fødevaretold

Gamle Ole går fri

Danmark eksporterede 1.875 ton gul ost til Norge i løbet af de ni første måneder af 2012, hvilket er mere end de resterende EU-lande tilsammen.

Ved årsskiftet trådte den norske særtold på gule oste i kraft, og den har efter alt at dømme været medvirkende til, at den danske eksport af gule oste er faldet med 17 procent til 1.547 ton i løbet af de første ni måneder af 2013.

Særtolden gælder primært ostetyper, der populært betegnes som gule oste. Norge har således fritaget 14 oste fra at være omfattet af den nye told. Det drejer sig om Appenzeller, Beaufort, Comté, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten foruden et dansk islæt i form af Gamle Ole.

(Kilde: Norges Statistik, Statistikbanken / Landbrug & Fødevarer)
Særtolden på gule oste blev indført ved årsskiftet, og den har formentlig været stærkt medvirkende til, at den norske import af danske oste er faldet med 6 procent i løbet af de første ni måneder af 2013 sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år.

De positive toner fra den norske regering, som kom til magten den 9. oktober, modtages derfor med begejstring hos både brancheorganisationer og politikere herhjemme.

- Det glæder mig at Norges nye, borgerlige regering tager kritikken fra EU alvorligt og at de har planer om at skrue toldstigningerne på ost og kød tilbage til niveauerne før 2013. Nu må vi se hvor hurtige de er på aftrækkeren og om regeringen overhovedet har Stortinget med sig, siger det danske medlem af Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen (K), til Food Supply.

Norsk regering har ikke flertal alene
Bendt Bendtsen rammer dermed ned i et ømt punkt i forhold til en realisering af toldlempelsen, for Europaminister Vidar Helgesen gjorde angiveligt regning uden vært, da han i sidste uge talte i EU. Høyre sidder i regeringen sammen med Fremskrittspartiet kun på 77 af 169 mandater i Stortinget, og derfor skal den norske regering altså have støtte udefra, hvis en ændring skal gennemføres.

Den norske avis Aftenposten har talt med de politiske ordførere fra både Venstre og Kristelig Folkeparti, og herfra møder regeringens forslag ikke umiddelbar opbakning.

Spørgsmålet er derfor, hvor langt den norske regering er villig til at strække sig på den hjemlige scene for at få opbakning til forslaget om en mere fleksibel norsk tilgang til tolden, som i øvrigt blev indført sammen med en told på oksekød (344 procent) og lammekød (429 procent) foruden hortensia (72 procent).

Læs også: DI: Norsk toldmur er usmagelig

Bendt Bendtsen glæder sig i første omgang over signalerne fra den nyvalgte norske regering, men forventer samtidig ikke, at et gennembrud venter lige om hjørnet.

- Norge og EU starter snart forhandlinger om nye liberaliseringer, på baggrund af Artikel 19 i EØS-aftalen. Det kan både betyde lavere toldsatser på sigt, og et højere EU-bidrag til nordmændene. Den seneste aftale var de dog næsten 10 år om at forhandle, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078