Campylobactor-vaccine på vej til danske fjerkræ
Campylobacter er i dag den fødevarebakterie, som gør flest mennesker syge i Danmark, men en vaccine mod campylobacter i fjerkræ er på vej.
Værktøjet er udviklet på baggrund af kvantitative diagnostiske metoder og computerbaserede modeller, og i fremtiden kan det bidrage til udvikling af en omkostningseffektiv vaccinationsstrategi, der kan reducere antallet af campylobacter i inficerede kyllinger. Kvinden bag er ph.d. Ana Belén García Clavero.
Det konkrete pc-værktøj er udviklet i softwaret HUGIN, der integrerer viden om forskellige kontrolmetoders effekt og omkostninger. Det kan bruges på både besætnings- og flokniveau.
Fokus på vaccine
Campylobacter findes i tarmkanalen hos dyr, primært i fjerkræ, men også i kvæg og svin, og kan også findes i miljøet. Bakterien gør ikke dyrene syge, men ved slagtning kan den spredes fra tarmindholdet til kødet.
Traditionelt har kontrol af campylobacter i fjerkræproduktionen fokuseret på at undgå, at kyllingeflokken bliver inficeret fra omgivelserne. Men i ph.d.-afhandlingen er fokus rettet mod strategisk brug af vacciner mod campylobacter i allerede inficerede kyllingers tarmkanal.
Afhandlingen giver desuden en omfattende gennemgang af bekæmpelsesstrategier for campylobacter i hele fødevarekæden.
Læs mere på www.dtu.dk