Vækstplan for fødevareerhvervet hilses velkommen
Regeringen lancerede mandag vækstplanen for fødevarer. Planen indeholder 34 konkrete initiativer, som skal bidrage til at skabe øget vækst, beskæftigelse og bedre eksportmuligheder for danske virksomheder inden for fødevareområdet. Planen hilses velkommen.
Vækstplanen indeholder i alt 34 initiativer, som fordeler sig over fem indsatsområder:
· Bæredygtig og ressourceeffektiv fødevareproduktion
· Løsningsorienteret regulering og kontrol
· Talent, dynamik og eksport i fødevareerhvervet
· Vækstorienteret fødevareforskning og -udvikling
· Styrket adgang til finansiering
- Med vækstplanen afsætter vi nu ekstra 45 mio. kr. til udvikling af grønne stalde, som giver et bedre miljø, mere vækst og flere arbejdspladser. Det er den rigtige vej for FødevareDanmark, der også i fremtiden skal spille en nøglerolle som vækstmotor for et land i balance, kommenterer fødevareminiser Dan Jørgensen.
Regeringens vækstplan for fødevarer er udarbejdet på baggrund af anbefalingerne fra vækstteamet for fødevarer. Planen er den sjette af i alt otte vækstplaner i regeringens offensive erhvervs- og vækstpolitik, hvor der er nedsat vækstteams på de områder, hvor dansk erhvervsliv er internationalt konkurrenceudsat.
Varm velkomst fra brancheorganisationer
Brancheorganisationerne hilser den nye vækstpakke velkommen. Hos Økologisk Landsforening roser man planens generelle fokus på bæredygtighed og bedre udviklingsmuligheder med fremhævelse af økologi som drivkraft for innovation, iværksætteri og vækst.
- Det er positivt, at regeringen fremhæver, at Danmarks frontløberposition på økologiområdet kan smitte positivt af på en samlet fortælling om et land, der går i front med bæredygtighed og kvalitet, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
Også hos Landbrug & Fødevarer er vurderingen, at vækstplanen går i den rigtige retning.
- I fødevareerhvervet kan vi sikre 25.000 arbejdspladser. Det kræver først og fremmest at vi kan producere noget mere, og derfor er regeringens vækstplan og initiativerne på blandt andet miljøområdet, noget af det politiske benarbejde, der skal til, for at vi kan realisere vækstpotentialet, siger organisationens administrerende direktør, Søren Gade.
Landbrug & Fødevarer glæder sig også over planens initiativer for at lette landmændenes adgang til finansiering. Derimod havde Landbrug & Fødevarer desuden gerne set en moderniseret og billigere kødkontrol på slagterierne, samt at regeringen havde ændret på reglerne og praksis på eksportcertifikater, så det ville være både lettere og billigere at håndtere for virksomhederne.
Skel mere til restaurationsbrachen
Fra Horestas side mener man regeringen burde skele til restaurationserhvervet, da denne branche under krisen skabte tusindvis af arbejdspladser. Det viser, at der bør satses på tiltag, som understøtter vækst og arbejdspladser i den sektor, mener Horestas fødevarechef Tine Skriver.
- Vi taler om et erhverv med et enormt potentiale, og som i dag beskæftiger knap 90.000 mennesker. Drypvis er der positive tiltag i anbefalingen. F.eks. hæfter jeg mig ved, at regeringen vil sætte gang i et forsøg med at samle kontrollen med virksomhedskæder, som er centralt styret. Men generelt undrer det mig, at regeringen ikke i højere grad har tænkt restauranterhvervet ind i udspillet, siger Tine Skriver i en kommentar til den nye vækstplan for fødevarer.
Se vækstplanen her