Tommelfingeren ned til fiskemandens fiskefars
En stikprøvekontrol hos mere end 150 fiskebiler, fiskeforretninger og fiskeafdelinger i supermarkeder viser, at fiskene er friske. Derimod overtrådte farsen i over halvdelen af prøverne grænseværdierne for fordærvelsesbakterier.
Anderledes ser det ud for fiskefarsen. Her levede lidt over halvdelen af prøverne (56 procent) ikke op til de vejledende grænseværdier for fordærvelsesbakterier. Det resultat får nu Fødevarestyrelsen til sammen med branchen at indlede en oplysningskampagne til grossister og fiskehandlere for at få fiskefarsen på niveau med den friske fisk.
Ekstra vågent øje
Fødevarestyrelsen vil også holde ekstra øje med, hvordan fiskefars og hakket fiskekød bliver produceret og opbevaret i virksomhederne. Endelig vil kampagnen på et senere tidspunkt blive gentaget for at checke, at indsatsen har haft den ønskede effekt.
- Et højt indhold af fordærvelsesbakterier nedsætter holdbarheden på fødevaren og kan ødelægge både lugt og smag og dermed glæden ved en nystegt fiskefrikadelle. Men det betyder ikke, at produktet er sundhedsskadeligt, forklarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stine Thielke.
- Faktisk blev 99 procent af den undersøgte fiskefars, trods et højt antal fordærvelsesbakterier, vurderet til at være i orden ud fra en vurdering af udseende og lugt, forklarer hun.
Kilderne til fordærvelsesbakterierne kan ligge hos både grossist- og detailledet.
- Typisk optræder de, når råvarerne ikke har været friske, hvis produktionsforholdene under fremstillingen af fiskefarsen har været utilfredsstillende eller temperaturen under fremstillingen eller opbevaringen har været for høj, siger Stine Thielke.