23948sdkhjf

Ny fødevaremærkning kræver omstilling nu

Producenterne skal blandt andet udspecificere ingredienslisten og anføre varens oprindelsesland, når kravene til mærkningen skærpes til december.
I december 2014 slutter overgangsperioden for indførelse af EU's fødevare-informationsforordning. Fra det tidspunkt skal alle mærkninger af fødevarer være i overensstemmelse med nye regler, der blandt andet stiller krav til mere præcis mærkning af indholdet i fødevarerne.

Det er derfor vigtigt, at virksomhederne allerede nu begynder at indstille sig på de nye regler, vurderer Teknologisk Institut.

- Den nye fødevareinformationsforordning har til hensigt at ensrette mærkningsreglerne i EU og at skabe bedre mulighed for forbrugerne for at få klarhed over bl.a., hvad fødevarerne indeholder, og også hvordan de er produceret, siger konsulent Karsten Kramer Vig, Teknologisk Institut.

Ændringerne i forhold til de nuværende regler betyder f.eks., at det på fødevarer - der indeholder vegetabilske olier og fedtstoffer - fremover skal udspecificeres med oprindelse på disse i ingredienslisten: Dvs. det skal fremgå, om der er brugt rapsolie, vindruekerneolie, palmefedt etc. Hidtil har det været nok blot at nævne ”vegetabilsk olie” eller ”vegetabilsk fedtstof”.

Den nye forordning betyder bl.a. også, at hvis en vare af henholdsvis kød eller fisk er sammensat at mindre stykker henholdsvis kød eller fisk, men ligner en skive skært kød/fisk, skal dette fremover mærkes: ”Sammensat af stykker af kød” eller ditto fisk. Det giver f.eks. for-brugeren information om, hvorvidt pålægsskinke er produceret af et helt stykke skært kød eller produceret ved at ”samle” mindre kødstykker.

Oprindelsesland bliver et krav
I forbindelse med indførelse af fødevareinformationsforordningen kommer der også nye regler for mærkning om oprindelse af varen. Kom-missionen har nemlig på baggrund af undersøgelser i EU erfaret, at køds oprindelse synes at være af betydning for forbrugeren.

I stil med de regler, der allerede gælder for oprindelsesmærkning på oksekød, indføres der derfor lignende regler for fersk kød fra svin, får, ged og fjerkræ. Dette gælder både produkter i fersk og frossen tilstand. Derudover indføres der krav om oprindelsesoplysninger for hovedingrediensen i en vare, hvis hovedingrediensen kommer fra ét land, og selve fødevaren er fremstillet i et andet land og producentlandet ”claimes”. F.eks. Dansk marcipanbrød med mandler fra Spanien.

Også krav om næringsdeklarationen
Med vedtagelse af fødevareinformationsforordningen ændres reglerne for næringsdeklaration også. Frem til december 2016 er den fortsat frivillig, men herefter bliver den obligatorisk. Hvis man allerede nu har næringsdeklaration på sit produkt, skal de nye regler i forordningen dog anvendes fra 13. december i år. Forordningen stiller nye krav til udførelsen af næringsdeklaration, bl.a. skal man fremover nævne indhold af salt i stedet for natrium.

- For mange producenter af fødevarer betyder fødevareinformationsforordningen, at der bliver brug for at skrive mere tekst på varerne. Dette sammenholdt med, at forordningen rummer nye mindstekrav til skriftstørrelse på 1,2 mm målt på ”x”-højden - dog undtaget små pakninger - betyder, at der er med andre ord er mange nye udfordringer for alle, der arbejder med mærkning af fødevarer i både direkte og indirekte forstand, siger Karsten Kramer Vig.

Som udgangspunkt skal fødevareinformationsforordningen følges fra 13. december 2014. Herefter er det kun varer, der er mærket eller markedsført inden datoen, der må sælges ud, så længe lager haves. Det må forventes, at fødevaremyndighederne herefter vil kontrollere for overholdelse af de nye regler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105