Nøglehullet revurderes
Fødevarestyrelsen vil ændre kriterierne for Nøglehullet, så en række nye fødevaregrupper får mulighed for at markedsføre sig med det fælles nordiske ernæringsmærke.
- Det har fra starten været planen at vi skulle kunne skrue på kriterierne, hvis f.eks. ny forskning eller nye tekniske landvindinger gjorde det muligt eller nødvendigt at udvikle nye og sundere fødevarer, siger Else Molander, Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen.
Fælles nordiske kriterier
Det er de nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012), der danner baggrund for de nye kriterier for Nøglehullet. Det har været muligt at købe nøglehulsmærkde fødevarer siden 2009, og på den tid er antallet af fødevarer med det fælles nordiske ernæringsmærke eksploderet, så der idag er mere end 1900 fødevarer, der med god ret og det grønne nøglehul kan markedsføre sig på, at de er et sundere valg indenfor andre sammenlignelige varer.
-Det er vigtigt at have en mærkningsordning, som stimulerer til produktudvikling i en sundere retning i tråd med næringsstofanbefalingerne. Høringsrunden vil give os svar på, om de forslag vi har fremlagt er gode. Målet er at lave en ordning, som hjælper forbrugerne til at vælge de sundere alternativer, fastslår Else Molander.
Høringsfristen er 28. marts 2014 og bliver der givet grønt lys for ændringerne, vil de nye regler allerede kunne anvendes fra december 2014.
Fakta om nyt indhold i Nøglehulsbekendtgørelsen
Mindre salt
Der har særlig været fokus på salt i revideringsarbejdet. Kriteriene for maksimalt saltindhold foreslås strammet i de fleste fødevaregrupper. Det foreslås også, at der indføres kriterier for maksimalt saltindhold i fiske- og kødprodukter.
Der lægges mere vægt på fedtkvalitet
Der har været kriterier for totalt fedtindhold siden nøglehulsordningen blev etableret. Dette bliver lempet lidt for nogle fødevaregrupper.
Uemballerede varer kan mærkes med Nøglehullet
Fx kan brød, noget kød og ost som opfylder nøglehulskravene, men ikke er indpakkede, nu markedsføres med Nøglehullet. Dette betyder, at butikkerne kan bruge Nøglehullet på produkter som ikke er indpakkede, og det gør det endnu lettere for forbrugerne at finde nøglehulsmærkede produkter i butikkerne. I dag er det kun færdigpakkede madvarer og frugt, grønsager og fisk som kan markedsføres med Nøglehullet.
Nye fødevaregrupper
Nye grupper for grønsagsretter, nødder, dressing og sauce er foreslået. Grønsagsretter er foreslået taget med, for at stimulere til udvikling af flere produkter med mange grønsager. Nødder, dressing og sauce er foreslået taget med, fordi dette er store produktgrupper hvor det er vigtigt at vejlede forbrugeren til de sundere alternativer. (Kilde: Fødevarestyrelsen)
Mindre salt
Der har særlig været fokus på salt i revideringsarbejdet. Kriteriene for maksimalt saltindhold foreslås strammet i de fleste fødevaregrupper. Det foreslås også, at der indføres kriterier for maksimalt saltindhold i fiske- og kødprodukter.
Der lægges mere vægt på fedtkvalitet
Der har været kriterier for totalt fedtindhold siden nøglehulsordningen blev etableret. Dette bliver lempet lidt for nogle fødevaregrupper.
Uemballerede varer kan mærkes med Nøglehullet
Fx kan brød, noget kød og ost som opfylder nøglehulskravene, men ikke er indpakkede, nu markedsføres med Nøglehullet. Dette betyder, at butikkerne kan bruge Nøglehullet på produkter som ikke er indpakkede, og det gør det endnu lettere for forbrugerne at finde nøglehulsmærkede produkter i butikkerne. I dag er det kun færdigpakkede madvarer og frugt, grønsager og fisk som kan markedsføres med Nøglehullet.
Nye fødevaregrupper
Nye grupper for grønsagsretter, nødder, dressing og sauce er foreslået. Grønsagsretter er foreslået taget med, for at stimulere til udvikling af flere produkter med mange grønsager. Nødder, dressing og sauce er foreslået taget med, fordi dette er store produktgrupper hvor det er vigtigt at vejlede forbrugeren til de sundere alternativer. (Kilde: Fødevarestyrelsen)