International aktion mod falske fødevarer
I december og januar har 33 lande deltaget i den fælles internationale aktion, Operation Opson, rettet mod produktion og salg af forfalskede fødevarer. Aktionen i Danmark førte til få sanktioner.
Under aktionen blev der samlet set konfiskeret mere end 1.200 ton forfalskede eller underlødige fødevarer, og næsten 430.000 liter forfalskede drikkevarer.
I Danmark er Operation Opson blevet koordineret i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Skat, politiet og Patent- og Varemærkestyrelsen, mens selve aktionen er udført af Fødevarestyrelsen.
Fokus for aktionen i Danmark har været æg, honning, fisk, suppeterninger og olivenolie.
Positivt med få fund
Aktionen blev i Danmark foretaget i januar, og der blev udtaget 54 prøver af henholdsvis olivenolie, tun, torskerogn og honning, mens 18 butikker fik kontrolleret deres æg og suppeterninger.
Resultatet af aktionen blev, at der blev givet fem indskærpelser for manglende sporbarhed på suppeterninger ved kontrollen samt for ustemplede æg. Fire virksomheder fik påbud om at destruere deres suppeterninger, og én fik forbud mod salg, mens to fik destrueret suppeterninger på grund af overskredet holdbarhed. I to virksomheder fandt man forfalskede suppeterninger. Her efterforskes der fortsat for at finde kilden.
Derudover var der i to tilfælde problemer med indholdet af dåser med torskerogn, der viste sig at indeholde andre fiskearter, end varedeklarationen beskrev. Her falder mistanken på svindel i udlandet, og der blev derfor ikke sanktioneret mod de pågældende virksomheder. Dog modtog den ene virksomhed et påbud om at orientere sine kunder om indholdet af andre arter.
Der viste sig ikke at være problemer med de kontrollerede varer for områderne olivenolie, tun og honning.
Leder for Fødevarerejseholdet, Michael Rosenmark, er positiv over resultatet og glæder sig over den høje regelefterlevelse og over, at den målrettede kontrol virker.
- Vi er glade for det gode resultat af aktionen her i Danmark. Jeg tror, de gode resultater skyldes, at vi i Danmark har en branche med en høj grad af selvjustits og en velfungerende fødevarekontrol, der er målrettet problemområderne, siger Michael Rosenmark.