Lammefjorden kårer årets "Grand Cru-gulerod"
Det er god historiefortælling at kåre årets gulerod, mener avlermiljøet i Lammefjorden, hvor en fjerdedel af landets gulerødder dyrkes.
- I år har vi virkelig fornyet arrangementet ved at få en lokal skole som medarrangør, siger grøntsagslaugets formand, Hans Møller Olsen.
Han henviser til, at kåringen foregik på Fårevejle Fri- og Efterskole, midt på den udtørrede Lammefjord, som i 1874 blev inddæmmet og senere brugt som landbrugsjord. Især til gulerødder, og Lammefjordens gulerødder er kendt i avlerkredse for sit høje indhold af karotin og sukker, fordi de gror i et mineralholdingt dynd af sand.
- Elever og lærere fra efterskolen har formået at give arrangementet nogle helt nye dimensioner. Dels har de brugt det på deres faglinjer til at lave film og musik om gulerødder, dels har de gjort selve kåringen til en lokal event med et stafetløb som optakt, siger Hans Møller Olsen.
I år var publikum også en aktiv del af kåringen, hvor det ellers gerne er kokke eller andre specialister, som vælger den bedste. Årets vinder, Flemming Risegaard, Fårevejle, synes, at det er en styrke at få forbrugerne med:
- Kokke har jo nok en tendens til at bedømme gulerødderne ud fra, at de skal indgå i en ret, men i virkeligheden spises 80-90 procent af de danske gulerødder jo rå.
Unge bestemmer indkøbet
Også Flemming Risegaard ser det som en stor gevinst at få den helt unge generation involveret.
- Det er jo kendt, at de unge i familien har ret stor indflydelse på, hvad der havner i indkøbskurven. At de nu har haft en god oplevelse med lammefjordsgulerødder er et stort plus, siger han.
- At kåre en Grand Cru-gulerod er også storytelling, tilføjer Flemming Risegaard, som i den kommende tid vil kunne se sig selv afbilledet med sine gulerødder i diverse butikker, hvor Grand Cru-varianten sælges.
- Det har jeg det fint med. Der må gerne hænge et billede af bondemanden i butikken. Det hører med til storytelling. Lammefjorden i sig selv er jo en god historie. Og kan vi skabe mere opmærksomhed med Grand Cru guleroden, er det endnu en vej til at få fortalt forbrugerne, hvorfor de skal købe lige præcis vores produkter.
Skolen kommer tilbage til rødderne
Skoleforstander Frank Ørndrup Elzer ser kåringen som en god måde at involvere efterskoleeleverne i en aktivitet med så stor betydning lokalt.
- Nu har vi ikke haft så meget tid til at forberede det i år, men jeg skal love for, at eleverne er gået op i det. Vi har allerede talt med lauget om at gøre det til en tradition, så vi kan lægge det ind i årsplanen for både vores efterskole- og friskoleelever. Friskolen er jo netop grundlagt af jordbrugere fra Lammefjorden for mere end 100 år siden, så du kan sige, at vi vender tilbage til rødderne nu.
Flemming Risegaard driver ca. 90 ha, heraf 20 ha med gulerødder. Det bliver til ca. 1.200 tons. Sammen med kartofler er gulerødderne kernen i hans forretning, hvor korn også er med i sædskiftet.
Årets Grand Cru er en Bolero –sorten, der udgør rygraden i gulerodsdyrkningen på Lammefjorden. Den udmærker sig ved at være pæn og velsmagende, give et fornuftigt udbytte og god at lægge på køl.
- På kølelager kan Bolero holde sig frisk helt frem til april-maj, oplyser Flemming Risegaard. Det betyder, at du kan købe danske gulerødder næsten året rundt. Det er vigtigt, for heldigvis foretrækker danske forbrugere danske gulerødder og vil også gerne betale en lille merpris i forhold til udenlandske gulerødder.
Vandt for sjette gang
I alt dyrkes cirka 300 hektarer med gulerødder på Lammefjorden, svarende til ca. 25 procent af hele den danske gulerodsproduktion.
I øvrigt er det sjette gang, at årets Grand Cru kommer fra Flemming Risegaard. Også formand Hans Møller Olsen var med i årets finale, men blev slået. Det lever han med. Han har vundet de tre foregående år. I stedet glæder han sig over at få en helt ny generation til at engagere sig i sunde fødevarer.
- Jeg er bare så imponeret over al den energi, som elever og skole har lagt i arrangementet. Det var festligt og flot grebet an. Jeg er sikker på, at vi sammen har et koncept, der kan bære i mange år, siger Hans Møller Olsen.