Danmarks nationalret – nu går finalen i gang
Danskerne har nu valgt de otte retter, som er med i finalefeltet om at blive Danmarks nationalret. Danskerne har stemt på krebinetter, brændende kærlighed, smørrebrød, stegt flæsk, æbleflæsk, svinekoteletter, hakkebøffer og stegte sild.
I den regionale afstemning har knap 19.000 danskere afgivet deres stemme på hjemmesiden. Der har været hård kamp om pladserne i den nationale afstemning - f.eks. har forhåndsfavoritter som flæskesteg, frikadeller, fiskefilet og tarteletter ikke fundet vej til finaleafstemningen.
- Personligt kommer jeg til at savne fiskefileten med nye danske kartofler i finalen. Men det er en selvstændig pointe, at vi har så mange gode retter i Danmark, at der er røget personlige favoritter ud i semifinalen, siger Dan Jørgensen.
De otte finaleretter indgår i en national afstemning som løber frem til 16. november, og Danmarks nationalret vil blive kåret 20. november.
De otte bud på nationalretter
- Bornholm - Stegte sild
- Nordjylland - Krebinetter/karbonader med grønærter
- Midt- og Vestjylland - Brændende kærlighed
- Østjylland - Smørrebrød
- Sønderjylland - Stegt flæsk med persillesovs
- Fyn - Æbleflæsk
- Vestsjælland - Stegt svinekotelet
- København - Hakkebøf med bløde løg og spejlæg
Kåring af Danmarks nationalret
På baggrund af danskernes forslag har otte kokke i de otte landsdele valgt tre retter, som danskerne lokalt har valgt imellem, så der nu er otte retter tilbage i den nationale afstemning.
Kokkene er lokalt forankret i regionerne og kan bruge lokalt producerede råvarer i deres retter.
Danskerne kan kaste deres stemme på en nationalret, ikke en nationalopskrift, da opskrifterne kun er ment som inspiration.