Vestjysk fødevareselskab ser dagens lys
Det nye fødevarefællesskab får navnet Ringkøbing Fødevareselskab og har til formål at støtte økologiske landmænd og gartnere i kommunen. Bag initiativet står Vestjyllandshøjskole og Økoladen.
- Vi vil gerne støtte den gruppe af økologiske landmænd og gartnere vi har i kommunen og samtidig styrke det lokale fællesskab. Ud over at reducere prisen på lokal økologi er en vigtig del af et fødevarefællesskab, at vi engagerer hinanden om noget så basalt og meningsfuldt som at få sæsonens gode råvarer fra den vestjyske jord til det vestjyske bord, fortæller Rane Baadsgaard Lange.
De sidste år er der sprunget fødevarefællesskaber op overalt i landet. Først i København, men det har hurtigt spredt sig til andre større byer. Det første fællesskab af denne slags startede i New York, hvor en gruppe blev trætte af, at det var vanskeligt at få fat i økologiske og lokalet producerede grøntsager. Siden da har konceptet bredt sig til resten af verden, typisk koncentreret omkring større byer.
- Selvom vi har hentet inspiration fra andre fødevarefællesskaber kommer vi ikke med en færdig pakke, som vi bare kan kopiere i Ringkøbing-Skjern. Vi er en landkommune og derfor kan der meget vel være ting, vi er nødt til at gøre anderledes end i de større byer. For eksempel har vi allerede fået henvendelser fra folk i både Ulfborg, Skjern og Ringkøbing, der gerne vil være med. Det giver nogle logistiske udfordringer, som vi skal tale om på opstartsmødet, siger Rane Baadsgaard Lange.
Frem mod opstart arbejder initiativtagerne på at finde et lokale, hvor foreningen kan pakke og udlevere grøntsager, ligesom de også er på jagt efter flere vestjyske gartnere, der har mulighed for at levere økologiske varer til fødevarefællesskabet.