Nu skal rapsmarker være hvide
Gult er til dyr, hvidt er til mennesker
Knold & Top er sammen med Aarhus Universitet i gang med et nyt forskningsprojekt, der skal bane vejen for, at nye, hvidblomstrede rapssorter snart vil kunne bruges i salater. Projektet kortlægger rapssalatens sunde plantestoffer og smag – og resultaterne er vigtige for udviklingen af nye, sunde salatprodukter til produktion i Danmark og i udlandet.
- Ud over at være god til miljøvenlig olieproduktion har det vist sig, at blade fra den hvide raps kan spises af mennesker. Disse blade har en mild og nøddeagtig smag, der gør den velegnet til for eksempel salater, i modsætning til blade fra den gule raps, der får de fleste til at vrænge ansigt på grund af dens meget bitre smag, fortæller planteforædler og forretningsfører Erik Tybirk fra Knold & Top.
- Bladene fra den hvide raps indeholder desuden nogle af de sunde plantestoffer, der også findes i kål, tilføjer han.
Måske også som helsekost
I det tre-årige projekt skal erhvervspostdoc Marie Grønbæk undersøge præcis, hvilke og hvor højt et indhold af sunde plantestoffer, der er i den salat, der efter planen snart vil være at finde i grøntafdelingerne rundt om i landets dagligvarebutikker. Samtidig ser hun på, om der kan udvikles et helsekostprodukt ud fra de sunde plantestoffer i rapsbladene.
Den hvidblomstrede raps fra Knold & Top har stort potentiale som fødevareprodukt, blandt andet som baby leaves, da den vokser hurtigt og giver flere blade sammenlignet med andre baby leaf-salater.
Projektet med et samlet budget på 2,9 millioner kroner støttes af Innovationsfonden og Future Food Innovation, som er en del af Region Midtjyllands fødevaresatsning.