Grænsehandel: Ingen afgiftsændringer
Folkesundheden og den offentlige økonomi vejer tungere end afgiftslettelser, lyder det fra skatteministeren.
Grænsehandelsrapporten, der dækker 2012 og 2013, viser, at den samlede grænsehandel har været ret stabil de seneste år. Grænsehandlen udgør ca. 11 mia. kr. (2014-niveau) eller 1¼ pct. af danskernes samlede privatforbrug. Det er Skatteministeriets foreløbige vurdering, at grænsehandlen i 2014 har været på omtrent samme niveau som i 2013.
De nydelsesmidler, som danskerne især køber på den anden side af landegrænsen, er vin, øl, sodavand, cigaretter samt chokolade og slik. Det er især chokolade og slik, der er blevet købt mere af i udlandet. I 2012 steg afgiften på fx sodavand. Men den blev allerede i 2013 sat ned igen for at blive helt afskaffet i 2014.
- Vi har med et bredt politisk forlig i ryggen først sat afgiften på sodavand ned, siden helt fjernet den. Det kan ses i grænsehandlen i 2013. Men grænsehandelsrapporten viser også, at mange andre forhold end afgifter spiller en rolle. Størstedelen af danskernes grænsehandel er med varer, som ikke er pålagt afgift i Danmark. Vi skal i afgiftspolitikken sikre en god balance mellem hensynet til bl.a. sundhed og den offentlige økonomi på den ene side og undgå usund grænsehandel på den anden. Jeg mener, at vi har ramt den balance, siger Benny Engelbrecht.
- Det er værd at huske på, at grænsehandel også er forbundet med vaner og stærke traditioner, hvor det i dele af landet nærmest kan være en udflugt at tage på en grænsetur. Samlet set må man bare konstatere, at hvis vi skal lave noget skattepolitik, der batter, så er det altså ikke på dette område, siger Benny Engelbrecht.
Læs hele analysen: Status over grænsehandel 2014