23948sdkhjf

Robotter fixer 17,5 tons ost og kød i timen

Fabrikschefer: Automatisering bevarer de gode jobs i Danmark
Automatisering kan modvirke behovet for at flytte produktion til udlandet, hvor omkostningsniveauet er lavere.

Det konstaterer to af de store, danske virksomheder, der for nylig har investeret i nye, automatiserede produktionsanlæg.

Både pakkerichef Ole Høgh Poulsen på Arla Foods' mejeri i Nr. Vium og fabriksdirektør Ole Carlsen på Danish Crowns slagteri i Blans har erfaringer med nye Multivac-pakkeanlæg udstyret med robotter. To anlæg på Arla-mejeriet og ét på slagteriet håndterer tilsammen helt op til 17,5 tons danskproduceret ost og kød pr. time - uberørt af menneskehånd.

Hovedparten af Arlas Havarti-produktion foregår i Nr. Vium, hvor der er sket store ændringer.

Før var det ren håndkraft

- Går vi bare omkring syv år tilbage, så opskar vi den røde Havarti i hånden og pakkede den manuelt. Siden da har vi automatiseret mere og mere af processen, men de nuværende mængder skabte behov for at få en løsning, hvor det hele kunne udføres maskinelt, siger Ole Høgh Poulsen.

– Vi lægger stor vægt på at bevare arbejdspladser i Danmark, men vi er selvsagt også nødt til at producere til konkurrencedygtige priser. Derfor er kostpris og kvalitet også afgørende for at kunne fastholde arbejdspladserne herhjemme. Og når det gælder kostpris, så udgør lønomkostningerne jo en stor del. Derfor er det også et meget væsentligt bidrag til rentabiliteten, at vi nu kan nøjes med én operatør til at betjene vores to nye fuldautomatiske anlæg til pakning i primæremballager, tilføjer han.

De to nye anlæg, der er leveret af Multivac, er koblet sammen med produktionen og skal derfor kunne producere døgnet rundt. De består af to såkaldte dybtræks-pakkemaskiner, der former dybtrukne bakker af en underbanefilm og påsvejser en overbanefilm, og som er udstyret med robotter til produkthåndtering.

Anlæggene har en kapacitet på henholdsvis 60 store og 125 små oste i minuttet. De kan således klare op til henholdsvis syv og tre tons i timen.

Fra seks operatører til kun én


Hos Danish Crown i Blans producerer man saltede svinekamme - de såkaldte ”backs”, der udskæres på fabrikken og typisk vejer mellem seks og syv kilo. Efter saltning vakuumpakkes de, før de stables i store 600 kilos plastkummer og sendes til England, hvor de fungerer som råvare til baconproduktionen.

Og også her har lønomkostningerne spillet en hovedrolle for beslutningen om at investere i automatisering.

- Hvis ikke vi havde automatiseret og dermed gjort produktionen rentabel, ville den nok være blevet flyttet til England, hvor den videre forarbejdning foregår. Så ja, automatisering koster arbejdspladser, men den bevarer også nogle, og det er heldigvis de interessante jobs, der bliver tilbage, siger fabriksdirektør Ole Carlsen.

Pakningen af backs er hidtil i høj grad foregået manuelt, hvor man har haft to operatører til at lægge dem ned i pakkemaskinen, og yderligere tre-fire operatører til at lægge de færdigpakkede enheder ned i transportkummerne. Med investeringen i et fuldautomatisk anlæg kan det hele klares af én operatør.

Kapaciteten på anlægget er cirka 7,5 tons i timen, svarende til, at der i toholdsdrift kører 22.000 backs igennem.

Ifølge Karsten Nissen, der er leder af Multivacs skandinaviske afdeling for linjeløsninger, er de tre robotlinjer hos Danish Crown og Arla de største af den slags i Danmark. De koster hver især mellem syv og 14 millioner kroner, oplyser han til Food Supply.








Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08