Novo Nordisk forærer stoffer til Kina
Novo Nordisk stiller stofbibliotek på 325.000 stoffer til rådighed til udvikling af lægemidler i Kina. Den danske medicinalkoncern har netop offentliggjort et videnskabeligt samarbejde med verdenssundheds¬organisationen WHO.
Forskning og træning i tropesygdomme
WHO’s program for forskning og træning i tropesygdomme (TDR) vil stå for udvælgelsen af lægemiddel-targets og screeninger til at understøtte identifikation af nye lægemiddelkandidater eller lovende stoffer til behandling af smitsomme trope¬sygdomme, herunder malaria, tuberkulose, afrikansk sovesyge, denguefeber, Chagas’ sygdom, leishmania, schistosomiasis (bilharziose), filariasis, onchocerciasis (flodblindhed) og jordoverførte orme-sygdomme. Som led i programmet vil unge forskere fra udviklingslande, navnlig Afrika, desuden modtage uddannelse på instituttet.
Dr. Robert Ridley, leder af TDR, udtaler:
- Dette samarbejde er en innovativ model for lægemiddelforskning, der bringer forskere og samarbejdspartnere fra industrialiserede lande og udviklingslande sammen. Det er vores håb, at dette samarbejde kan bidrage til yderligere at forbedre mulighederne for at finde nye lægemidler til smitsomme tropesygdomme og fremme innovationskapaciteten i udviklingslandene.
Et stofbibliotek med 325.000 kemiske strukturer
Et stofbibliotek er en samling af kemiske stoffer, der anvendes i lægemiddelforskningens tidlige stadier. Novo Nordisks stofbibliotek indeholder skønsmæssigt omkring 325.000 forskellige kemiske strukturer, og disse stilles nu til rådighed til videre forskningsaktiviteter.
- Vi vil gerne sikre, at vores stofbibliotek bliver anvendt på en måde, så det kommer samfundet til gavn. Vores erfaringer med det kinesiske videnskabsakademi har vist, at der her er en organisation med evne og fokus til at gøre god brug af det, udtaler Novo Nordisks koncernforskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen.
I januar 2007 besluttede Novo Nordisk at indstille sine forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for små molekyler for i stedet at koncentrere ressourcerne om virksomhedens voksende portefølje af proteinbaserede lægemidler. Derfor er stofbiblioteket nu til overs.
Kilde: Novo Nordisk