23948sdkhjf

Millionstøtte til dansk bærprojekt

Kan aroniabær være med til at modvirke stress?
En bevilling på godt 3,2 millioner kroner skal nu være med til at få undersøgt, om presserest fra danske aroniabær kan have en positiv sundhedseffekt og modvirke problemer som for højt kolesteroltal og forhøjet blodtryk.

Pengene kommer fra NaturErhvervstyrelsens støtteordning GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram), og projektet er placeret hos Lejre-virksomheden Byrial Aps, der skal undersøge, om danske aroniabær kan have en dokumenterbar sundhedseffekt.


Fra bær til pulver

Selve projektet består af to hoveddele. Den første handler om at udvikle en optimal metode til at forarbejde presseresten fra aroniabærrene ved hjælp af tørring og ekstraktion samt færdigudvikling til pulver- og tabletform. Den anden del består af et stort, klinisk forsøg på Odense Universitetshospital med deltagelse af op til 105 mænd.

- Projektet er en længere proces. Det allerførste, vi har gjort, er at udvikle en sort af aronia, , som vi søger sortsbeskyttelse på, og som vi vil bruge i projektet. Derfra kommer så den del, hvor bærrene skal høstes og omdannes til tabletter, forklarer projektleder Henrik Byrial.

- Når tabletterne så er udviklet, skal de igennem kliniske tests, og det er naturligvis den dyre del af projektet. Formålet med at teste er at undersøge, om produktet rent faktisk har den ønskede effekt, og så er de tests også helt essentielle, hvis vi vil have ret til at anprise produktet i EU, tilføjer han.

Chr. Hansen med som partner


Henrik Byrial fremstiller i forvejen juiceprodukter baseret på saften fra aroniabær, men ham bekendt er der ingen, der hidtil har forsøgt at anvende presseresterne.

Bliver projektet en succes, vil Henrik Byrial selv fremstille kosttilskud baseret på aronia-resterne, og desuden er ingrediensvirksomheden Chr. Hansen interesseret i at markedsføre produktet, hvis de kliniske tests falder tilfredsstillende ud.

Nyt marked

GUDP giver hvert år penge til projekter, som søger bæredygtige løsninger på problemer i fødevaresektoren, og i år går puljen blandt andet til projektet SUND, der vil udvikle en fødevareingrediens baseret på aroniabær til at modvirke tilstanden oxidativt stress. Oxidativt stress skyldes kroppens overproduktion af ilt-radikaler.

- Forhøjet blodtryk og for høje kolesterolniveauer skaber alvorlige problemer for mange mennesker. Hvis man kan bruge presseresten fra et danskdyrket aroniabær til at modvirke de problemer, vil det være godt for både folkesundheden og dansk bærproduktion og kan skabe et marked for en større produktion af bær, siger bestyrelsesformand for GUDP Mikael Thinghuus.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065