23948sdkhjf

Vi vil have æbler uden rester af sprøjtegift

Æbler er den fødevare, der sender flest giftrester ind i danskerne
Efterår er æblesæson, og spørger man danskerne, skal æblerne være sprøde, saftige og uden rester af sprøjtegifte. I en ny analyse, som er foretaget af Epinion for Økologisk Landsforening, udpeger danskerne disse kriterier som de vigtigste, når de skal vælge æbler.

Det sikre valg, når man vil undgå rester af sprøjtegifte, er at købe økologisk. Ifølge Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport indeholder 69 procent af de konventionelle, udenlandske æbler rester af sprøjtegifte, mens der er rester af sprøjtegifte i 16 procent af de konventionelle, danske æbler. De økologiske æbler er fri for giftrester.

- Vi ved, at fraværet af sprøjtegiftrester generelt er en de væsentligste bevæggrunde, når danskerne i stigende grad køber økologiske fødevarer. Danskerne har taget forsigtighedsprincippet til sig og vælger helt at undgå rester af sprøjtegifte, fremfor at satse på, at de ikke er skadelige. Og især når det gælder æbler, er der god grund til at vælge økologi, siger chefkonsulent i Økologisk Landsforening Helle Bossen.

30 procent sprøjtegift fra æbler

Hun henviser til tal fra DTU Fødevareinstituttet, som viser, at hele 30 procent af danskernes samlede indtag af sprøjtegiftrester stammer fra æbler - fordi de er sprøjtet meget i forhold til andre afgrøder, og fordi vi spiser mange af dem året rundt.

- Indtaget af sprøjtegiftrester fra æbler er faktisk cirka fire gange så højt som det fra de næste frugter og grøntsager på listen, pærer og tomater, nævner Helle Bossen.

Den fødevare, der kommer tættest på æbler, er hvedemel - men også her er æblerne langt foran. Indtaget af sprøjtegiftrester fra æbler er næsten tre gange højere end indtaget fra hvedemel, viser tallene.

Selv om danskerne vægter det højt, at deres æbler er fri for sprøjtegift, er det ifølge GfK ConsumerScan imidlertid kun 10 procent af de æbler, der bliver solgt i dagligvarehandlen i dag, der er økologiske.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079